UA / RU
Підтримати ZN.ua

США ще не розмістили в Німеччині далекобійну зброю, а в РФ вже заявили про «військову відповідь»

Щоправда, саму відповідь росіяни поки не придумали.

Сергій Рябков

Сергій Рябков

Сполучені Штати лише оголосили про свої плани за кілька років розмістити в Німеччині зброю великої дальності, як у Росії вже погрожують «військовою відповіддю». Щоправда, ще поки що не підготовленою.

Як пише російське РБК, заступник голови Міністерства закордонних справ Сєргєй Рябков заявив, що Москва «без нервів» підготує військову відповідь. А плани США, за його версією, є «одною з ланок в ескалаційному курсі».

«Без нервів, без емоцій вироблятимемо насамперед військову відповідь на нову загрозу», – заявив заступник глави МЗС.

Як стверджує Рябков, розміщення далекобійних ракет США в Німеччині спрямоване на заподіяння шкоди безпеці РФ. При цьому у відповідь на запитання, чи може рішення Сполучених Штатів призвести до укладання будь-яких угод у галузі розміщення та виробництва ракет за аналогією з досвідом холодної війни, заступник глави російського МЗС заявив, що «ситуація кардинально змінилася».

Читайте також: База протиракетної оборони НАТО запрацювала у Польщі

До 2019 року ракети наземного базування з дальністю понад 500 км було заборонено. Договір про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (РСМД), де прописано заборону, ще 1987 року підписали Міхаіл Горбачов та Рональд Рейган. Однак у 2019 році США вийшли з договору та заявили, що РФ сама його порушує. Тоді Сполучені Штати послалися на розробку Росією крилатої ракети наземного базування 9M729, відомої в НАТО як SSC-8.

Кремль неодноразово відкидав звинувачення, та був наклав мораторій на власну розробку ракет, раніше заборонених Договором РСМД – балістичних і крилатих ракет наземного базування з дальністю від 500 км до 5500 км.