UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціологи розповіли, чи готові українці до територіальних поступок для якнайшвидшого завершення війни

Українці зберігають згуртованість та бажання чинити опір жорстокому агресорові. 

У лютому 2023 року для 87% опитаних українців жодні територіальні поступки для якнайшвидшого завершення війни не є припустимими. Лише 9% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій. Про це свідчить опитування КМІС.

У травні, липні, вересні і грудні 2022 року соціологи також ставили запитання щодо готовності до територіальних поступок. У грудні 2022 року 85% респондентів вважали поступки неприпустимими, однак різниця з поточним показником у межах статистичної похибки, тобто фактично змін не відбулося. Також у грудні минулого року стільки ж, скільки й зараз (8%) опитаних українців виступали за переговори та були готові відмовитися від певних територій.

 Графік 1. З яким з цих тверджень щодо можливих компромісів для досягнення миру з Росією ви згодні в більшій мірі? (КМІС)

Також соціологи опублікували дані в регіональному вимірі. Зокрема, у всіх регіонах України абсолютна більшість респондентів виступають проти будь-яких територіальних поступок.

Серед жителів сходу 82% опитаних проти поступок, готові до поступок – лише 13%. Серед жителів півдня 86% респондентів проти поступок, готові до них – лише 9%. Соціологи зазначають, що порівняно з вереснем минулого року у всіх регіонах ситуація більш-менш стабільна.

Графік 2. Готовність до територіальних поступок у регіональному вимірі (КМІС)

«Загальна готовність до «важких компромісів» є важливим індикатором стійкості і готовності далі продовжувати боротьбу. Як можна бачити, українці і під кінець непростої зими зберігають згуртованість та бажання опиратися далі жорстокому агресорові», - заявили соціологи, додавши, що наразі будь-який план, де українцям буде «продаватися» «мир в обмін території» приречений на провал і несприйняття.

Читайте також: Буданов переконує, що Росія не хоче затягування війни: "От рівно навпаки"

Упродовж 14-22 лютого 2023 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Участь в опитуванні взяли 2002 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України, крім Криму. Опитування проводилося з дорослими у віці 18 років і старше громадянами України, які на момент опитування проживали на українській території у межах, які контролювалися владою до 24 лютого 2022 року. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися українською владою до 24 лютого 2022 року: АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей. Також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%. За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Однак загалом соціологи вважають, що отримані результати зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.