UA / RU
Підтримати ZN.ua

Союзники України обговорюють припинення війни за допомогою переговорів — Bloomberg

Думки союзників щодо шляхів завершення війни в Україні розділилися.

Переговори між Україною та Росією у березні 2022 року

Переговори між Україною та Росією у березні 2022 року

Деякі союзники України починають говорити про те, як може закінчитися війна Росії проти України. Це викликає занепокоєння в деяких інших західних столицях, які вважають, що це може призвести до того, що Київ буде змушений до передчасного припинення вогню. В рамках обговорення стратегії на наступний рік чиновники більш серйозно розмірковують над тим, як можна досягти припинення війни шляхом переговорів, повідомляють редактори Bloomberg.

Союзники чітко дали зрозуміти, що будь-яке рішення про переговори має ухвалювати Київ і що ніхто не тисне на Володимира Зеленського, щоб він пішов на переговори. Але оскільки війна наближається до чергової зими, а жодних ознак прориву на полі бою немає, це спонукає деяких союзників почати вивчати шляхи виходу з глухого кута за допомогою дипломатії.

Читайте також: Україна роздумує над переговорами після вторгнення в Росію, але не безпосередньо з Путіним — Politico

"Переговори про припинення бойових дій мають вирішити ключову проблему: як зробити так, щоб Україна не була вразливою до майбутнього російського нападу і водночас запевнити союзників, що вони не будуть втягнуті в прямий конфлікт з Кремлем. Останнє занепокоєння є основною причиною того, що деякі члени Альянсу поки що обережно ставляться до використання наданої ними зброї дальнього радіусу дії в Росії й до можливості вступу України до НАТО — з його гарантіями безпеки — в найближчому майбутньому", — пишуть редактори.

Будь-які переговори щодо закінчення війни повинні враховувати негативний досвід попередніх Мінських угод, укладених після анексії Криму Росією у 2014 році. Для Києва та його союзників ці угоди, підписані за сім років до початку повномасштабного вторгнення, служать прикладом ризиків, пов'язаних з переговорами з Росією. Президент Зеленський попередив, що Путін може знову скористатися будь-якою паузою для перегрупування і наступного нападу.

Читайте також: Зеленський розповів, чи може Україна піти на певні компроміси для завершення війни

Але водночас союзники України, зокрема в НАТО, розділилися. Одні піддаються впливу погроз Путіна про ескалацію, якщо Україні дозволять використовувати зброю по цілях Росії, й більш схильні до дипломатичного врегулювання війни. Інші члени Альянсу виступають проти переговорів у найближчому майбутньому і хочуть збільшити постачання зброї в Україну.

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що вважає, що зараз настав момент для дискусій про те, як можна прискорити завершення війни в Україні. Шольц також заявив, що виступає за участь Росії у другому Саміті миру. У цьому питанні він погоджується з Зеленським.