UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швеція виділяє Україні пакет військової допомоги на 400 мільйонів євро

Пакет включає передачу обладнання, прямі закупівлі у виробників та фінансову допомогу.

Швеція виділяє Україні новий пакет військової допомоги на суму 4,6 мільярда шведських крон (400 мільйонів євро). 17-й пакет військової допомоги Україні уряд Швеції представив у понеділок, 9 вересня.

Зазначається, що пакет включає передачу обладнання, прямі закупівлі у виробників та фінансову допомогу.

“З пакетом 17 Швеція вступає в нову фазу військової підтримки України, з більшим акцентом на виробництві, ніж на наданні допомоги зі складів. Пакет 17 включає три великі закупівлі обладнання, що є особливим пріоритетом для України. Загальна вартість цих закупівель становить близько 600 мільйонів шведських крон”, – йдеться у повідомленні. Зокрема планується закупити 40-мм боєприпаси для бойових броньованих машин, комплекти маскування для бронетранспортерів та безпілотники.

Читайте також: Українці інтегруються у Швеції швидше, аніж інші біженці

Також пакет включає військове обладнання вартістю близько 500 мільйонів шведських крон. У перелік входять додаткові зенітні ракети Robot 70, протитанкові постріли, гранатомети і протитанкові міни.

Швеція також оголосила про передачу військово-морського обладнання на суму 500 мільйонів шведських крон. Пакет містить шість броньованих катерів Stridsbåt 90. 

Крім того, як зауважили в уряді Швеції, наразі передача літаків JAS Gripen Україні не є актуальною, оскільки це завадило б впровадженню F-16. 

“Проте уряд все ще працює над створенням умов для можливої відправки в Україну JAS 39 Gripen на більш пізньому етапі”, – розповіли урядовці. В рамках цього пакету передбачається закупівля комплектів обладнання для винищувачів Gripen на суму близько 2,3 мільярда крон.

Уряд Швеції виділяє понад 700 мільйонів крон на пожертви до фондів та інших багатосторонніх ініціатив протягом 2024 року. 

Нагадаємо, 5 вересня, уряд Швеції схвалив виділення додатково 500 мільйонів шведських крон (близько $49 млн) на підтримку опалення та електропостачання в Україні. Світовий банк підрахував, що цих коштів вистачить на підтримку 185 тисяч українців – саме таку кількість людей можна забезпечити електроенергією на ці кошти.