UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шольц підтримав масштабну реформу інституцій ЄС — відмову від принципу одностайності

Він наголошує, що "не повинно бути так, що одна країна може все зупинити". 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що ЄС повинен відмовитися від принципу одностайності, в рамках якого прийняття того чи іншого рішення може заблокувати одна країна, яка з ним не згодна. Під час інтерв'ю Rheinische Post він заявив, що вважає доцільним, якщо в певних питаннях рішення будуть ухвалювати за допомогою підтримки більшості членів блоку. 

Як приклад він навів зовнішню політику та фінансові питання, зокрема податкові. 

"Не повинно бути так, що одна країна може все зупинити. Ми не повинні розглядати той факт, що не всі завжди згодні, як проблему, - сказав Шольц. - Потрібно шукати шляхи, щоб прийти до вирішення. Ми не можемо просто залишити всі інституційні структури такими, якими вони є".  

Читайте також: Угорщина заблокувала спільну заяву ЄС щодо міжнародного ордера на арешт Путіна – Bloomberg

Слід наголосити, що розмови про відмову ЄС від принципу одностайності ведуться вже доволі довго. Головна причина в тому, що деякі країни зловживають цим правилом. Яскравий приклад - Угорщина, яка блокує рішення у сфері міжнародної політики. Так видання Bloomberg учора повідомило, що Будапешт заблокував спільну заяву Євросоюзу щодо міжнародного ордера на арешт Владіміра Путіна. Також країна не підписалася під пропозицією міністрів юстиції надати повну підтримку в переслідуванні за воєнні злочини РФ.