UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щоткіна: Прогулянка Синоду до ОП — сигнал, що УПЦ МП хоче вже не гратися м'язами, а домовлятися

Авторка акцентувала, що під час свого маршу владики мали невпевнений вигляд, подекуди навіть розгублений. Досі вони не грали за загальними правилами, та тепер цей принцип не діє. 

Експерт Катерина Щоткіна наголосила, що рішення про звільнення з посад деяких єпископів, прийняте під тиском з боку влади, громадської думки і навіть частини своїх мирян та кліриків, для нинішнього керівництва УПЦ МП — серйозне порушення традиції. Те ж можна сказати про прогулянку владик до ОП, яка відбулася одразу після "кабінетного засідання". Проте вони все ж пішли на це - у матеріалі "Синод на марші" Щоткіна розповіла, що спричинило такі зміни. 

За словами владик, вони мали намір зустрітися з президентом Зеленським. На їхню думку, президент недосить добре інформований про УПЦ МП та її діяльності, внаслідок чого проводить «помилкову» політику стосовно цієї церкви. Очевидно, члени Синоду збиралися відкрити очі президентові на все те, чого він сам не розуміє, або на те, що від нього «приховують», пише Щоткіна. 

Владики чекали при вході близько двох годин. До них кілька разів зверталися співробітники офісу — повідомляли, що президент не зможе з ними зустрітися через щільний розклад, і пропонували залишити звернення. Чи що це в них там було у двох течках, зворушливо витриманих у патріотичній гамі — жовтій і блакитній?

Можна припустити, що принаймні в одній із них містилися опубліковані згодом звернення Священного синоду до президента України й до своїх вірян, зазначає авторка. Обидва тексти містили однакових меседжі - там не було нічого нового. Але, можливо, владики хотіли зустрітися з Зеленським, аби повідомити йому щось ще або обговорити off-record?

Авторка пояснює, що одне те, що вони прийшли ось так — самі, без звичної масовки, й білі шлейфи клобуків розвівалися на вітрі, як прапори парламентерів, — мало служити знаком. У кожному разі, їм самим їхній візит, імовірно, здавався жестом, повним символізму.

"Згадайте: коли президент Порошенко перед Об'єднавчим собором запрошував владик УПЦ МП на зустріч, він прочекав їх марно, — ніхто з владик не з'явився. А ось до Зеленського вони прийшли, хоча цього разу їх ніхто не кликав, - пише Щоткіна. - Владики вже не хочуть грати м’язами, вони хочуть домовитися. З однією конкретною людиною, від якої, як вони вірять, залежить їхня доля.

Так, вони, як і раніше, говорять звичними фразами, прикриваються «мільйонами вірян» та «нашими вірянами на передовій», лякають «громадянськими заворушеннями» і ображаються на «московських попів». Але вигляд при цьому мають украй невпевнений. Щоб не сказати — розгублений". 

Врешті зустрічі з президентом таки не було. Та не можна сказати, що синодали зовсім нічого не досягли своєю прогулянкою, зазначає Щоткіна. Телекамер зібралося достатньо, щоб зафіксувати як білобороді старці стоять на холодному березневому вітрі й буквально стукають у зачинені двері. Як прокоментував цю картинку митрополит Климент, «президент відмовляється зустрітися зі значною частиною громадян України».

Те, що ця «значна частина» (дев'ятеро людей, які звикли вважати себе дуже значними) порушує всі встановлені правила, нікого не бентежить, — владики УПЦ МП не звикли грати за загальними правилами. І вони були вкрай здивовані й налякані тим, що це «правило про відсутність правил» перестало працювати.

Читайте також: Експерт: Від Синоду УПЦ МП очікували інших рішень — які б стосувалися владик, що мають реальну владу та вплив

Більше матеріалів Катерини Щоткіної читайте за посиланням.