UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни понад 80 разів атакували медзаклади Харківщини за час повномасштабної війни – звіт UHC

Майже половина цих обстрілів припадає на місто Харків.

З початку повномасштабного вторгнення на територію України російські окупанти 83 рази атакували заклади охорони здоровʼя на території Харківської області. При цьому 42 таких установи було пошкоджено, а сім – зруйновано повністю, свідчать дані з нового звіту Українського центру охорони здоров’я (UHC) «На лінії вогню: Як російські війська знищують медичну інфраструктуру Харківщини».

Аналітики підрахували кількість ворожих нападів на медоб’єкти регіону, охопивши період з 24 лютого 2022 року по березень поточного. Вони з’ясували, що 25% від усіх атак РФ на такі заклади України припадає саме на Харківську область на тлі постійних російських обстрілів регіону.

Крім цього, експерти уточнили, що 39 разів загарбники били по медичній інфраструктурі Харкова, пошкодивши чи зруйнувавши в різній мірі 23 заклади – майже 20% об’єктів охорони здоров'я міста.

"Протягом перших десяти днів широкомасштабного вторгнення у Харкові у середньому дві лікарні було атаковано щодня. Щонайменше 8 медзакладів росіяни атакували більше одного разу, що вплинуло на доступ та якість медичної допомоги населенню", – зазначили в Українському центрі охорони здоров’я.

Український центр охорони здоров'я

У звіті UHC було детально досліджено події повномасштабної війни на Харківщині, проаналізовано пошкодження медичних закладів. Представники центру також розповіли історії різних атак окупантів з коментарями від працівників Харківської обласної дитячої клінічної лікарні №1, Харківської обласної клінічної травматологічної лікарні та Центральної міської лікарні Піщанської Богоматері міста Ізюм – ці заклади загарбники обстрілювали кілька разів.

Читайте також: Глава МОЗ розповів, скільки лікарнів в Україні зруйновано внаслідок війни

"Масовість, систематичність, навмисність та жорстокість цих атак свідчать про те, що Росія свідомо веде війну проти цивільного населення. Тому зібрані у звіті факти необхідно врахувати у майбутніх процесах проти військових та політичного керівництва Росії й ми зробимо все для цього можливе", – зазначила аналітикиня Діана Руснак, яка недавно представляла докази воєнних злочинів агресора проти системи охорони здоровʼя Комісії ООН з розслідування щодо України.

Як реагує і як мала б реагувати на злочини проти української медицини ВООЗ? Відновлювати чи переосмислювати та будувати нову систему охорони здоров’я в Україні після війни? Про все це читайте в інтерв’ю Алли Котляр із співзасновником Українського центру охорони здоров’я Павлом Ковтонюком «Українська медицина: відновлювати чи створювати?».