UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія розгортає "Альбатрос": FT про таємний завод БПЛА за підтримки Ірану

Об’єкт у центрі російсько-іранського партнерства в сфері виготовлення  БПЛА вже найняв спеціалістів-інженерів та носіїв фарсі

Москва переобладнала в Татарстані виробника сільськогосподарських безпілотних літальних апаратів для забезпечення військових потреб в Україні. Як пише Financial Times, йдеться про деяку компанію «Альбатрос», яка працює на ключовому майданчику для російсько-іранської співпраці. Вона виготовила розвідувальні безпілотники для російського Міноборони й Путіна, мова про близько 50 поставлених апаратів для бойових дій на сході України.

Читайте також: Бояться форсування Дніпра: з Росії лунають заклики до Дагестану й Татарстану надати човни – деталі від ISW

Фабрика свідчить про продовження технологічного партнерства з Тегераном, на досвід якого Москва покладалася для забезпечення своїх атак проти жителів України. Союз Іран – Росія також допомагає останній в обходженні західних санкцій.

У матеріалі зазначають, що активність між країнами на цьому об’єкті зросла в останні місяці. Уточнюють також, що тут почався набір інженерів, які розмовляють фарсі, які можуть перекладати «технічні документи». 

Читайте також: В ООН не поспішають вивчати уламки іранських дронів в Україні

Російська група «Альбатрос», яка раніше спеціалізувалась на сільськогосподарських технологіях, побудувала свій новий завод в особливій економічній зоні «Алабуга» в Татарстані — це місце, яке США стверджували, є центром підтримуваних Тегераном зусиль з розвитку потенціалу Росії у виробництві безпілотників. 

Читайте також: Британія не скасовуватиме санкції проти Ірану щодо балістичних ракет — The Guardian

На відео, оприлюдненому минулого місяця, Міноборони Росії показало, як військові в Україні запускають розвідувальні безпілотники, які воно назвало безпілотниками «Альбатрос». У заяві для російських державних ЗМІ компанія заявила, що поставила 50 безпілотників M5. Зовні безпілотники ідентичні тим, які будують на згаданому заводі.