UA / RU
Підтримати ZN.ua

Родини полонених та зниклих безвісти отримуватимуть інформацію через захищений канал зв'язку – Мінцифри

Push-сповіщення в Дії будуть надсилатися одразу, як тільки офіційні органи підтвердять зміну статусу

Родини полонених та зниклих безвісти отримуватимуть сповіщення від офіційних джерел через захищений канал зв'язку. Сповіщення будуть надсилатися у "Дію". Ці повідомлення формуватимуть у координаційному штабі, а передаватимуться через офіційний державний застосунок, повідомляє Мінцифри.

Читайте також: Зеленський заявив, що на порядку денному Саміту миру буде питання обміну полонених «всіх на всіх»

"Запускаємо push-сповіщення в Дії для сімей зниклих безвісти осіб, військових та цивільних полонених. Раніше інформування відбувалося через SMS. Вразливістю рідних полонених та зниклих безвісти користувалися шахраї — пропонували за гроші «пришвидшити» обмін або надсилали фейкову інформацію, імітуючи дані від Координаційного штабу", – повідомляють у Мінцифрі, пояснюючи потребу перейти на такий канал передачі інформації.

В Мінцифрі пояснили, як скористатися новою послугою

Якщо громадянин розшукує зниклого, рідні залишають заяву в особистому кабінеті на сайті Координаційного штабу.

Якщо заява передана і зафіксована системою, у "Дію" надходять сповіщення про те, що:

- заяву підтвердили;

- до справи додали інформацію.

Також надійде сповіщення про те, що людину звільнили з полону. Якщо громадянин вважався зниклим безвісти, але з'ясувалося, що він у полоні, у "Дію" також надійде сповіщення.

Що необхідно для отримання особливих сповіщень?

Громадянин отримає сповіщення щодо зниклого безвісти чи полоненого, якщо:

- є авторизація в Дії;

- є верифікована картка платника податків;

- подана заява через особистий кабінет Координаційного штабу.

Сервіс реалізовано Мінцифрою спільно з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими за підтримки "Проєкту підтримки Дія", який впроваджується Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансування Швеції.

Раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час зустрічі з родичами військовополонених та зниклих безвісти за особливих обставин пояснив, що людина буде вважатися особою, яка зникла безвісти, до моменту збігу результатів тесту ДНК. Або ж до того моменту, коли вона повернеться з полону. Дані про військовослужбовців, які розшукуються, потрапляють до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.