UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рішення МКС щодо Путіна призведе "до заслуженого фіналу" — Малюк

Україна робить все, аби світ бачив не емоції, а чітку доказову базу. 

Очільник Служби безпеки України Василь Малюк прокоментував видачу МКС ордера на арешт російського президента Владіміра Путіна. Він зауважив, що насильницька депортація РФ українських дітей - лиш один з небагатьох злочинів, за які Путін повинен відповісти. 

У заяві, яку публікує пресслужба СБУ, Малюк заявив, що сьогодні Служба опрацьовує понад 31 тисячу проваджень, які стосуються й інших злочинів окупантів в нашій країні. Йдеться в тому числі й про злочини проти міжнародного гуманітарного права, серед яких понад 16 000 фактів викрадення дітей. 

"Ми робимо все, щоб показати світу не емоції, а чітку доказову базу, яка зрештою приведе Путіна до заслуженого фіналу на лаві підсудних", – сказав Малюк.

Читайте також: Візит Сі до Путіна: ISW припустили, яку допомогу Китай запропонує Росії

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт російського президента Владіміра Путіна та омбудсмена РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової за співучасть у викраденні дітей з України. Як наслідок, у 123 країнах, які ратифікували Римський статут, вони повинні бути заарештованими, після чого їх мають передати до суду.  

Президент України Володимир Зеленський вже назвав це рішення МКС тим, з якого "почнеться історична відповідальність". Головний прокурор суду в Гаазі Карім Хан також заявив, що ніхто не має відчувати безкарність, в тому числі й Путін. А от у Москві традиційно натякнули, що для РФ такі міжнародні рішення нічого не означають, назвавши це "актом агресії" США та Європи проти Росії.