UA / RU
Підтримати ZN.ua

З наближенням виборів в США Путіну буде важче вести війну в Україні — The Telegraph

Росія втратила критичний часовий проміжок, щоб перемогти Україну.

Путін, можливо, упустив свою можливість здобути вирішальну перемогу до американських президентських виборів у листопаді. Лише за останні дні рішення Білого дому дозволити українській армії використовувати сучасні ракети Вашингтона для ураження певних військових цілей на території Росії принесло величезні переваги, вважає Френсіс Дірнлі, помічник редактора відділу коментарів у газеті Telegraph.

У неділю 9 червня український винищувач вперше завдав удару через російський кордон, знищивши, згідно з повідомленнями, "командний вузол" у Бєлгороді. Також на вихідних українські безпілотники атакували російські кораблі в порту Таганрога, недалеко від Маріуполя. Це також стало важливою подією: вперше з часу повномасштабного вторгнення безпілотники України вразили російську ціль в Азовському морі.

Але найбільш символічним тріумфом України став успішний удар по одному з найсучасніших і найдорожчих літаків Кремля — винищувачу Су-57, що дислокується на аеродромі в Ахтубінську на півдні Росії.

Читайте також: Росія оприлюднює списки викрадених українських дітей на сайтах з усиновлення — FT

"Взяті окремо, жодні з цих українських атак не змінюють стратегічну ситуацію, але разом з частими ударами по російських нафтобазах — один з них минулого тижня, згідно з оцінками, знищив нафти на 540 мільйонів доларів — є свідченням того, що в логістичному плані Україна досягла переломного моменту, коли вона більше не може бути розгромлена московськими військами", — повідомляє Дірнлі.

Окрім того, що Вашингтон дав зелене світло на завдання конкретних ударів по російській території, іншим ключовим фактором є те, що поставки зброї з життєво важливого пакету допомоги у розмірі 60 мільярдів доларів, ухваленого Конгресом у квітні, зараз надходять на лінію фронту.

Ситуація все ще залишається важкою, особливо зважаючи на низький рівень боєприпасів, але якщо раніше українські солдати були у відчаї, то зараз, схоже, ситуація поступово змінюється. Чеський план доставити 1,5 мільйона снарядів з усієї Європи також просувається швидкими темпами.

"Коротко кажучи, критичне вікно можливостей, коли Москва переважала за чисельністю та озброєнням Київ, майже напевно вже минуло, і з наближенням листопада це дорого коштуватиме Владіміру Путіну в політичному плані. Його метою було здійснити суттєве вторгнення в Україну до того, як Америка піде на вибори, поставивши Байдена в незручне становище і зобов'язавши того, хто виграє вибори в Білому домі, примусити Київ до мирних переговорів", — вважає помічник редактора.

Читайте також: Удари по території РФ дозволили зменшити кількість обстрілів Харкова – Терехов

Нагадаємо, що раніше газета писала, що Україна отримала значну тактичну перевагу. Завдяки дозволу США бити по території Росії, в тилових районах Росії тепер стало не безпечно.