UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін наближає Росію до демографічної катастрофи — The Telegraph

Навіть тоді, коли радянська армія була вдвічі чисельнішою, вона програла свою війну в Афганістані у 1980-х роках.

Хоча Путін провів кілька масштабних мобілізацій, він залишається обережним як щодо кількості призовників, так і щодо того, звідки вони походять, віддаючи перевагу призову в бідніших громадах, віддалених від центрів влади в Москві й Санкт-Петербурзі. Обережність Москви в цьому питанні означає, що вона повинна звільняти з в'язниць вбивць і ґвалтівників, щоб вони могли служити в російській армії або в найманських формуваннях на кшталт "Вагнера".

Знову ж таки, цей ресурс не безмежний: кажуть, що кількість ув'язнених настільки низька, що Москва звертається до жіночих в'язниць. З огляду на те, що, жінки складають лише 4% російської армії, це надзвичайно промовистий факт, зазначає Френсіс Дернлі, помічник редактора коментарів в газеті The Telegraph. 

На думку Дернлі, населення Росії призовного віку, яке становить 14 мільйонів людей, не є величезним. Оскільки багато хто з чоловіків не підлягають призову або не можуть бути призваними на військову службу з географічних причин, ця цифра ще більше скорочується.

Читайте також: Росія найматиме контрактників на війну в Україні, щоб уникнути непопулярної мобілізації – Bloomberg

Багато російської молоді втекло після повномасштабного вторгнення: згідно з оцінками, 300 тисяч до середини березня 2022 року, 500 тисяч до кінця серпня і ще 400 тисяч до початку жовтня. Згідно з оцінками, нинішня кількість тих, хто виїхав, становить понад мільйон.

"Крім того, повномасштабне вторгнення поглибило демографічну кризу в Росії. Починаючи з 2000 року, смертність в країні перевищує народжуваність", — повідомляє Дернлі.

Сучасна Росія не має такої потужності, як колишній Радянський Союз. Близько половини населення колишнього СРСР складали жителі тих регіонів, які сьогодні є неросійськими країнами. Навіть тоді, коли радянська армія була вдвічі чисельнішою, вона програла свою війну в Афганістані у 1980-х роках. Цей конфлікт показав, що розмір армії — лише частина успіху у війні.

Читайте також: Росія хоче задовольнити свою потребу у мобілізації жителями окупованих територій – британська розвідка

Раніше ми повідомляли, що мобілізовані росіяни можуть бути відправлені на службу у Федеральну службу безпеки РФ. Раніше вони могли потрапити туди лише через підрозділи прикордонної служби та зв'язку, які контролює ФСБ. Та тепер шпигуни можуть самостійно відбирати найкращих призовників для виконання низки завдань, серед яких і воєнна розвідка в Україні.