UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пригожин кинув виклик Путіну — британська розвідка

Ключовим моментом у протистоянні стане 1 липня.

Міністерство оборони Росії минулого тижня виступило з вимогою до так званих «добровольчих формувань», як-от ПВК "Вагнер", підписати контракти безпосередньо з Міноборони. Цей крок 13 червня безпосередньо підтримав президент Владімір Путін.

Однак, незважаючи на коментарі Путіна, 14 червня Пригожин заявив, що «ніхто з бійців "Вагнера" не готовий знову йти шляхом ганьби. Тому вони не підпишуть контракти».

«Протягом кількох місяців власник компанії "Вагнер" Євгєній Прігожин піддавав їдкій критиці ієрархію Міноборони, але покладався на авторитет Путіна», – зазначають аналітики управління розвідки Міністерства оборони Великої Британії.

За їхніми словами, риторика Прігожина перетворюється на виклик ширшим верствам російського істеблішменту. А крайній термін підписання контрактів з добровольцями – 1 липня – ймовірно, стане ключовим моментом у цьому протистоянні.

Читайте також: Незважаючи на заяви Прігожина, "Вагнер", схоже, переходить під управління Міноборони РФ – ВВС

Внутрішньополітична активність власника ПВК "Вагнер" Євгєнія Прігожина зростає, збільшуючи напруженість для Кремля. Але попри ризики дестабілізації Росії, Путін публічно ніяк не реагує на дії свого "кухаря". Чому? Чи є протистояння "вагнерівців" із військовими, Прігожина з Шойгу та губернаторами початком російської смути? Про це детально у статті Володимира Кравченка «Провісник російської смути: навіщо Прігожину протистояння всередині еліти?».