UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Швейцарії назвали кількість лідерів, що підтвердили участь у Саміті миру

На Саміті буде близько 90 країн, з яких половину представлятимуть лідери

Участь у Саміті миру, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії, вже підтвердили участь близько 90 країн. Але, за словами швейцарських чиновників, остаточний список країн буде оприлюднений напередодні зустрічі – ввечері 14 червня.

«Список учасників буде змінюватися до останнього дня», – сказала президент Швейцарії Віола Амхерд журналістам у Берні 10 червня, повідомляє Bloomberg. 

За її словами, близько 90 країн візьмуть участь у саміті, але ключові країни з так званого Глобального Півдня ще мають підтвердити свою участь. Близько половини країн-учасниць будуть представлені на рівні глав держав або урядів, додав міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс. 

Читайте також: Казахстан ще думає про участь в Саміті миру

Bloomberg зазначає, що Саміт миру «схоже, не виправдає» заявлених раніше амбіцій. Китай відмовився від участі через відмову Швейцарії запросити Росію, а Бразилія і Південна Африка ще не підтвердили свою участь, сказав Кассіс. Хоча Індія буде присутня, малоймовірно, що прем'єр-міністр Нарендра Моді особисто візьме участь у саміті. Туреччина, яка виступила посередником на перших переговорах між Україною і Росією незабаром після початку вторгнення, також буде присутня.

10 червня міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров подякував главі МЗС Китаю Ван Ї за рішення Пекіна не брати участь у швейцарському саміті.

Читайте також: Генсек ООН Гутерреш не буде присутнім не Глобальному саміті миру

Нагадаємо, Сполучені Штати закликали Китай взяти участь у Саміті миру у Швейцарії 15-16 червня щодо завершення російської війни в Україні. 

Раніше Bloomberg, аналізуючи отриманий проєкт підсумкового документу, повідомляло, що Саміт миру у Швейцарії матиме на меті прокласти шлях до залучення російських чиновників до майбутніх переговорів – після досягнення домовленостей щодо ядерної безпеки, продовольчої безпеки та повернення викрадених дітей.