UA / RU
Підтримати ZN.ua

Право на відпустку: чи може їм скористатися працівник підприємства, що перебуває у простої

Пояснення дали юристи.

Навіть під час війни, яку розпочала Росія, українці можуть піти у відпустку. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чи можуть піти у відпустку працівникі підприємств, що перебувають у простої.

Читайте також: Трудові відносини: чи можна звільнити працівника після відпустки за свій кошт

Там зазначили, відповідно до ст.2 Закону України «Про відпустки» ,право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Отже, ключовим моментом є факт перебування у трудових відносинах.

Відповідно до ч.1 ст.34 Кодексу законів про працю простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Простій не означає припинення трудових відносин.

Щорічна основна відпустка

Відповідно до ст.9 Закону до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку зараховується, в тому числі, час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково.

Оскільки на час простою зберігається його місце роботи (посада), а також виплачується частина заробітної плати, працівник може піти в щорічну основну відпустку, перебуваючи в простої.

Додаткова відпустка

Відповідно до ст.7 Закону окремі категорії працівників за роботу із шкідливими і важкими умовами праці мають право на щорічну додаткову відпустку.

Водночас відповідно до ч.2 ст.9 Закону до стажу роботи, що дає право на щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці зараховуються:

Отже, у працівника, який перебуває в простої, не виникає права на додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці.

Нагадаємо, як мають надаватися відпустки неповнолітнім працівникам. Бувають випадки, коли роботу шукають неповнолітні українці.