UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повномасштабне вторгнення в Україну є стратегічним провалом Путіна– посол США

Російська війна в Україні нічого не дала її народу, окрім проблем.

Вступ Фінляндії до НАТО підкреслює, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну було стратегічним провалом, вважає посол США в Польщі Марк Бжезінський.

«Що змінилося за останні тижні, так це те, що НАТО розширився таким чином, що лише підкреслює стратегічний провал рішення Путіна вторгнутися в Україну», — сказав він в інтерв'ю CNN.  

За його словами, розвиток подій демонструє тотальний провал з боку Путіна щодо його рішення вторгнутися в більш слабку Україну. І ця війна жодним чином не покращила життя та майбутнє російського народу.

З подібною тезою виступив і держсекретар США Ентоні Блінкен, який відвідав Фінляндію в п’ятницю. 

Блінкен також назвав війну Росії стратегічним провалом, заявивши, що вона на роки вперед зменшила вплив і інтереси країни.

На початку квітня Фінляндія офіційно стала 31-м членом НАТО. Російське вторгнення змусило традиційно позаблокові Фінляндію та Швецію відмовитися від нейтралітету та виявити бажання приєднатися до альянсу.

Читайте також: Директор ЦРУ: «Важко сприймати результати Путіна у війні проти України якось інакше, ніж провал»

На запитання, чи тривають можливі мирні переговори, Бжезінський відповів, що американський уряд готовий просуватись шляхом дипломатії.

«Але замість цього Росія просувається шляхом агресії. Я вважаю надзвичайно важливим те, на чому наголосив учора секретар Блінкен: ми збираємося зробити все, щоб переконатись не лише у тому, що український народ виживе і переможе у цій війні, але й у тому, що він процвітатиме», — заявив посол.

Бжезінський також додав, що, на його думку, більшість законодавців США залишаються відданими наданню допомоги та демонстрації солідарності з Україною.

Як наголошують американські військовий і економіст, у Москви фактично не залишилося нічого, що вона могла б кинути проти України, окрім ядерної зброї, але і цей варіант нічого не дав би.