UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повернення доплати військовим у 30 тисяч гривень: юрист розповів, які проблеми можуть виникнути

Зараз це питання остаточно не вирішено.

Верховна Рада ухвалила в цілому закон №8312, тим самим повернула 30 тисяч доплат військовим. Необхідні кошти планували знайти шляхом економії на скорочення зарплат держслужбовців та менеджменту держпідприємств. Але вже наступного дня був зареєстрований проект постанови, який тимчасово блокує повернення цих виплат.

Читайте також: Загальна мобілізація: хто має право на відстрочку від призову

Юрист Олександр Золотухін пояснив, які проблеми можуть виникнути з поверненням доплат, пише «24 канал».

 «Хоча норма передбачає повернення 30 тисяч гривень доплат, але як буде на практиці, поки що не зрозуміло. Наразі невідомо як, у разі підписання законопроєкту, його буде імплементовано та кому уріжуть зарплати. Під час карантину були доплати працівникам органів поліції. Півроку поплатили доплату, потім грошей не вистачило і більше доплат ніхто не бачив. Півроку судилися після цього», – нагадав експерт.

Він додав, що з юридичної точки зору для виконання цього рішення потрібно внести зміни до ряду інших законопроєктів.

«Для того, щоб, наприклад, скоротити зарплати суддям, мають бути внесені зміни до їх профільного законопроєкту, у якому описано, з чого складається суддівська винагорода. Вийшло так, що однією правкою внесли зміни в усе. У разі ж якщо президент не накладе своє вето на правку та коштів не буде вистачить на всіх, то їх не будуть виплачувати нікому і надалі це тільки потягне за собою нескінченні судові процеси», – заключив Олександр Золотухін.

Через складні умови, постійний стрес або поранення, стан здоров’я військового може погіршитись. Нагадаємо, що робити військовому, у якого погіршилося здоров’я.