UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поки ГУР розповідає про новий наступ Росії, профільний комітет ВРУ все ще до нього готує

Костенко вважає, що для початку більше масштабних дій окупантам потрібен оперативний простір. Зараз його немає. 

Нещодавно голова ГУР МО Кирило Буданова заявив, що РФ вже розпочала свій новий масштабний наступ, але його "навіть не всі помічають". Проте секретар комітету ВРУ з питань нацбезпеки Роман Костенко навпаки зазначає, що сьогодні окупанти ведуть бойові дії, яких так і не припиняли, все ще продовжуючи підготовку до того самого  наступу, який насправді повинен стартувати весною, і про який українців усі попереджають. 

"Я вважаю, що все, що зараз відбувається, це дійсно є наступ, але він є локальним і попереднім… Він і не закінчився, ми бачимо, що вони атакували ще з осені. Вони наростили резерви за рахунок виходу з правобережного херсонського плацдарму, там вони фактично не мали успіху, коли перекинули резерви. На тих напрямках, куди перекинули і почали наступ – це певні активні дії із захоплення наших територій", - зауважив Костенко під час інтерв'ю "РБК Україна". 

Та, за його словами, це не те, на що розраховувала Росія. Він вважає, що весною її наступ буде глобальніших, позаяк на цей час окупанти продовжують накопичувати війська.

"Зараз вони не можуть вести повномасштабний наступ і використовувати всі свої можливості. По-перше, вони накопичують резерви, по-друге, навіть погода не дає їм можливості, і в найближчий час не дасть, ефективно використовувати навіть ту зброю, яка є", - пояснив секретар комітету ВРУ. 

Він пояснив, що росіянам потрібен оперативний простір, аби почати наступ. Ситуація під Вугледаром показала, що коли цього простору немає - окупанти стають для ЗСУ мішенню. 

"Я думаю, що коли ми говоримо про кінець березня і середину квітня, ми говоримо так не тому, що знаємо точні дати наступу. Я впевнений, що росіяни теж так приблизно планують, щоб це було в цей період. Всі знають, що в цей період земля починає підсихати і вже місцевість дозволяє робити якісь маневри. Ти вже не залежиш від якихось доріг, які ми прострілюємо, не залежиш від погоди", - зауважив він. 

Костенко зауважив, що під час весняної кампанії ворог планує ширше розгорнутися на донецькому та запорізькому напрямках. 

Читайте також: Терміни початку контрнаступу Сил оборони є таємницею — генерал Наєв

Цивілізаційній вибір України відрізняється від російського. Цей вибір — європейський, він нарешті визнаний Заходом і капіталізований в консолідованій західній підтримці. Мюнхенська безпекова конференція видала Україні диплом європейського зразка. Джозеф Байден його підписав. Детальніше — в статті Олексія Іжака "Чому для перемоги України більше немає перешкод".