UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР вже в липні може відправити інженерні війська на окуповану територію України ‒ ISW

Нещодавно країни підписали договір про стратегічне партнерство.

Північна Корея вже у липні планує відправити свої інженерні війська на тимчасово окуповану території України, зокрема для "відновлювальних робіт" у Донецькій області.

Про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), аналітики якого посилаються на повідомлення у південнокорейських ЗМІ.

Читайте також: Якщо Китай долучиться до поставок КНДР для Росії, це буде трагедією — Зеленський

Телеканал Chosun підрахував, що КНДР щорічно отримуватиме від Росії до 115 мільйонів доларів, якщо відправить в Україну три-чотири інженерні бригади, яких у країні близько десяти.

Експерти ISW поки не бачать повідомлень, які б свідчили про те, що північнокорейські військові братиму участь у війні проти України, однак північнокорейська інженерна може вивільнити частину російського особового складу для проведення операцій уздовж лінії фронту.

Читайте також: У США припускають, що Росія може допомогти КНДР з її планами розвитку далекобійних ракет чи ядерної зброї

Нагадаємо, лідер Північної Кореї Кім Чен Ин та російський диктатор Владімір Путін під час зустрічі у Пхеньяні 19 червня підписали договір про всеосяжне стратегічне партнерство між двома країнами. Зокрема він передбачає надання взаємної допомоги в разі агресії проти одного з учасників.

Прессекретар Пентагону Пет Райдер заявив, що США "стежитимуть" за цим розвитком подій, і запропонував Північній Кореї "поставити під сумнів" її рішення відправити свої війська, які стануть "гарматним м'ясом" під час бойових дій на боці Росії проти України.

Читайте також: Новий договір між РФ та КНДР демонструє зближення авторитарних держав: Столтенберг закликав демократії об'єднатися 

Від початку російської агресії проти України Північна Корея не лише стала голосом підтримки Москви, а й закрила критичну потребу в озброєнні, надавши артилерійські снаряди, протитанкові міни та балістичні ракети. Москва демонструє беззастережну готовність поглиблювати відносини з Пхеньяном, ігноруючи резолюції ООН, які свого часу підтримала. "Військовий союз Путіна та Кім Чен Ина: чим він небезпечний для України?" – пояснює у статті асоційована старша аналітикиня Центру "Нова Європа" Наталія Бутирська.