UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після критики Зеленський замінив командувача Об’єднаних сил ЗСУ Содоля

Замість Юрія Содоля призначений бригадний генерал Андрій Гнатов

Юрій Содоль

Юрій Содоль

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ухвалив рішення про заміну командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля. Це відбулося після критики в бік генерала, а також після того, як начальник штабу бригади Нацгвардії «Азов» Богдан Кротевич звернувся до Державного бюро розслідувань із закликом провести розслідування щодо Содоля. 

«Обговорили також і кадрові питання у Збройних Силах України. Я ухвалив рішення замінити командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова», – заявив Зеленський у вечірньому зверненні 24 червня, не повідомляючи жодних подробиць.

Указы президента об увольнении Содоля и назначении Гнатова.

Нагадаємо, що Андрій Гнатов – ще один морський піхотинець в команді головкома Олександра Сирського, підрозділи якого були задіяні під час оборони півдня у 2022 році.

У 2001 році закінчив Харківський інститут танкових військ. Гнатов – колишній начальник штабу 36-ї окремої бригади морської піхоти та екскомандир 36-ї бригади. З 2022 року – керівник штабу та заступник командувача військ оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗСУ.

Саме він очолював оборону Бахмута та Миколаєва, а також був одним з учасників операції зі звільнення Херсонщини восени 2022-го року.

Гнатов нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ст., Хрестом бойових заслуг та медаллю «За військову службу Україні».