UA / RU
Підтримати ZN.ua

Петер Павел оскандалився заявою про закінчення війни, а потім заговорив про умови для перемоги України

Спочатку він застеріг від такої перемоги України, при якій розвалиться Росія, що викликало реакцію.

Новообраний президент Чехії Петер Павел на полях Мюнхенської конференції з безпеки зробив низку контраверсійних заяв про сценарії закінчення війни в Україні, чим викликав реакцію міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та низки інших політиків. Після цього він уже заговорив про три умови для перемоги України у війні.

Спочатку, нагадаємо, він визнав, що налаштований песимістично щодо здатності України виграти війну у 2023 році, а також застеріг від такої перемоги України, при якій розвалиться Росія. Мовляв, це призведе до ще більших проблем.

Читайте також: Під час виступу на Мюнхенській конференції Сунак закликатиме союзників посилити підтримку України

У відповідь, як повідомляє "Європейська правда", міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав європейських політиків на кшталт Петера Павела "вірити в Україну" і не схиляти Київ до поступок. 

"Немає різниці між тими, хто каже фразу «Україна, можливо поступиться» та фразу «Україні, певно, доведеться поступитися», – пояснив міністр. – Тому вірте в Україну і підтримуйте Україну, і ми переможемо".

Інші учасники дискусії також вступили в суперечку з Павелом.

"Тим, хто каже «будьте реалістичними», я хочу нагадати, що рік тому «бути реалістичним» означає, не припускати, що сьогодні ми опинилися тут. Бути реалістичним – це означає бути короткозорим", – заявив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Прем’єрка Фінляндії Санна Марін закликала не пропонувати Росії "легку поразку", уникаючи уявних небажаних наслідків.

"Росія має заплатити справді високу ціну за атаку на України. Всі 400 млн заморожених російських доларі мають бути витрачені в Україні. Ціна для Росії за цей напад має бути справді високою. Якщо вона буде такою, яку вони осилять – то буде новий напад. І Росія має справді програти війну", – заявила очільниця фінського уряду.

Згодом Петер Павел у розмові з журналістами заговорив про перемогу України за трьох умов: "Перша умова – це те, що всі держави підтримуватимуть той самий рівень постачання озброєння. Друга умова – достатня фінансова підтримка України, яка дозволить компенсувати втрати економіки, і третя умова – те, що ЄС зможе утримати чинний рівень санкції, щоби запобігати відновлення доходів Росії. Все це може призвести до того, що Росія не буде здатна підтримувати чинний рівень бойових дій".

Читайте також: Очільник норвезької армії сумнівається в здатності України перемогти військовим шляхом

Нагадаємо, колишній очільник Військового комітету НАТО Петер Павел, який офіційно стане президентом Чехії у березні, відзначався проукраїнською позицією. Зокрема він запланував сій перший офіційний візит на посту президента саме до України та закликав Захід надавати Україні "всі необхідні засоби" для перемоги у війні проти Росії.