UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПАР підтримала китайсько-бразильський "мирний план" для України

Республіка стала однією з країн Глобального Півдня, яка не підписала підсумкове комюніке Саміту миру. 

Південно-Африканська республіка підтримує так званий "мирний план" Бразилії та Китаю щодо врегулювання російсько-української війни, наголосив президент Сиріл Рамафоса під час зустрічі з лідером КНР Сі Цзіньпіном, інформує CCTV. Також він наголосив, що між сторонами існує взаємна довіра та глибока дружба, вони мають подібні позиції та спільні цілі у багатьох питаннях.

"Південна Африка підтримує "консенсус із шести пунктів", запропонований Китаєм і Бразилією щодо політичного врегулювання українського питання", — сказав Рамафоса. 

Зараз президент ПАР перебуває з офіційним візитом у Китаї, де планує взяли участь у Саміті форуму китайсько-африканського співробітництва. Він відбудеться з 4 по 6 вересня.

До слова, ПАР — одна з країн Глобального Півдня, яка не підписала підсумкове комюніке Саміту миру. Це свідчить, що РФ зберігає міжнародну економічну силу та вплив у регіоні. 

Читайте також: В МЗС оцінили наслідки розриву дипвідносин з Малі та Нігером: "Попри це, Україна активно втілює Африканську стратегію"

Нагадаємо, у травні представники Китаю та Бразилії погодили власний "мирний план" врегулювання російсько-української війни. І хоча він складається з шести пунктів, а не дванадцяти, все одно багато в чому нагадує переформульовану китайську пропозицію, представлену у лютому 2023-го. В цілому цей план — вже традиційний заклик до деескалації та утримання від "роздмухування вогню" з акцентом на важливості проведення переговорів.