UA / RU
Підтримати ZN.ua

Офіс Генпрокурора надав Міжнародному кримінальному суду всю інформацію щодо підриву Каховської ГЕС

До Гааги надаватимуться всі зібрані докази.

Генеральний прокурор Андрій Костін поінформував прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана про підрив дамби Каховської ГЕС російськими окупаційними військами, а також підписав та надіслав документ, в якому українська сторона надає Офісу прокурора МКС всю необхідну інформацію, повідомили в Офісі генпрокурора.

«Зробимо все, щоб притягнути винних до відповідальності. Ми відкриті до співпраці з МКС і готові надавати всі необхідні докази, які збирають і обробляють прокурори, для встановлення і покарання усіх причетних до цього злочину», – йдеться у заяві Костіна. 

Він проінформував Хана про евакуацію жителів постраждалих районів, якій заважає російська армія, продовжуючи обстрілювати підтоплені населені пункти та мирних людей, які намагаються врятуватися.

«Росію необхідно зупинити. Спільно з міжнародною спільнотою ми притягнемо до відповідальності винуватців цього та інших міжнародних злочинів», – заявив Костін. 

Читайте також: На фоні знищення Каховської ГЕС Ердоган переконував Зеленського перейти до переговорів з РФ

Нагадаємо, що російські окупанти підірвали дамбу на Каховській ГЕС у ніч на 6 червня. В «Укргідроенерго» заявили, що станція зруйнована повністю і відновленню не підлягає. 

Речник ГУР МО Андрій Юсов заявив, що росіяни готувалися до підриву каховської дамби довго, про що Україна інформувала публічно, а також повідомляла партнерів непублічними каналами. «Це не спонтанний акт, це теракт, який готувався [росіянами] дуже довго», – додав Юсов. 

Заступник генпрокурора України у 2019-2021 роках й експерт з національного та міжнародного кримінального права Гюндуз Мамедов заявив, що підрив Каховської ГЕС має ознаки злочину проти людяності та екоциду, а Україна має всі підстави звернутися до генерального секретаря ООН щодо порушення Конвенції про заборону військового або будь-якого іншого ворожого використання засобів впливу на природне середовище (ENMOD) з метою створення консультативної ради, а також до Міжнародного суду ООН щодо компенсації завданої шкоди з боку Росії.