UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Деякі добровольці зі США на боці України брешуть, розтрачують гроші і конфліктують між собою

Люди, яких би і близького не підпустили до полю битви у війні за участі армії США, без проблем діють на українському фронті і мають повний доступ до американської зброї.

Таких в Україну приїхали тисячі. Багато з них - це американці, які пообіцяли привезти з собою військовий досвід, гроші або припаси на поле битви праведної врйни. Газети вдома хвалили їх за сміливість, а донори підтримували мільйонами доларів.

Тепер, після року війни, багато з цих груп добровольців конфліктують між собою і підривають українські оборонні зусилля. Дехто з них розтратив гроші або привласнив героїзм. Інші почали займатися доброчинністю, але водночас намагаються нажитися на війні, - пише New York Times.

Видання пише, що один лейтенант-полковник морської піхоти з Вірджинії у відставці зіштовхнувся з федеральним розслідуванням в США через потенційний нелегальний експорт військових технологій. Колишній солдат Армії США прибув в Україну лише для того, щоб стати зрадником і втекти в Росію. Чоловік з Коннектикута,  який збрехав про свою військову службу, опублікував дані з поля битви включно з точним розташуванням свого підрозділу, а також хвалився, що має легкий доступ до американської зброї. Колишній будівельник розробив план з підробкою паспортів, щоб привезти завербованих бійців з Пакистану і Ірану. А в одному з найбільш заплутаних епізодів найбільша добровольча група погрузла в протистоянні за владу, в якій бере участь чоловік з Огайо. Він збрехав, що був морським піхотинцем і помічником менеджера американської мережі ресторанів LongHorn Steakhouse.

«Такі персонажі інтегровані в українську оборону через дистанцію, яку зайняли США: адміністрація Джо Байдена відправляє зброю і гроші, але не професійні війська. Це означає, що люди, яким не дозволили б навіть підійти до поля битви війни за участі США, активні на українському фронті. І часто вони мають неперевірений доступ до зброї і військового обладнання», - пише видання.

Читайте також: В Україні буде сформовано польський добровольчий легіон — ЗМІ

New York Times наголошує, що багато добровольців, які поїхали на війну в Україну, зробили це самовіддано і діяли героїчно. Дехто з них втратив життя в боях. Іноземці рятували цивільних, допомагали пораненим і сміливо билися пліч-о-пліч з українськими солдатами. Інші збирали гроші для закупки важливих припасів. Але у найбільшій з 1945 року війні в Європі ніхто не відділяє добре підготовлених добровольців від людей, яким бракує навичок чи дисципліни, щоб ефективно допомагати. New York Times вивчив більше 100 сторінок внутрішніх документів добровольчих груп і провів більше 30 інтерв’ю з добровольцями, солдатами, донорами, людьми, які збирають гроші, а також з американськими і українськими чиновниками. Дехто з них говорів на умовах анонімності через чутливість інформації.

Ці інтерв’ю і журналістське дослідження виявили низку випадків обману, помилок, конфліктів, які підірвали добровольчий рух, започаткований після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року, коли президент Володимир Зеленський попросив про допомогу.

«Кожен друг України, який хоче приєднатися до оборони країни, будь ласка, приїжджайте. Ми дамо вам зброю», - сказав Зеленський.

Тисячі відгукнулися на його заклик. Дехто приєднався до військових підрозділів на зразок Іноземного легіону. Інші почали займатися забезпеченням або збирати гроші на покупку необхідних речей. Коли Київ був під російською атакою, не було часу перевіряти кожного добровольця. Тож люди з проблемним минулим, а також з фальшивими документами, потрапили в Іноземний легіон і інші добровольчі групи. На питання про всі ці проблеми, українські військові не говорять про конкретні проблеми, а лише кажуть, що пильно стежили, щоб російські агенти не проникли до лав добровольців.

«Ми розслідували такі випадки і передали їх правоохоронним органам», - сказав представник ГУР Андрій Черняк. 

«Брехня мільйон разів»

Джеймс Васкез - один з найбільш відомих американців, які воюють на боці України. Через кілька днів після початку вторгнення підрядник з ремонту будинків з Коннектикуту оголосив, що вирушає на фронт. Місцева газета написала про Васкеза статтю. В ній розповідається історія про сержанта Армії США, який залишив позаду роботу і сім’ю, щоб взяти в руки автомат і вирушити на поле битви. З того часу Васкез публікував короткі відео з фронту в інтернеті, а, принаймні, один раз вів трансляцію, видаючи точні дані про місце розташування свого підрозділу. Він використав свою історію, щоб залучити пожертви.

Читайте також: Іноземними легіонерами-розвідниками в Україні може керувати польський гангстер – розслідування

«Я був в Кувейті під час операції «Буря в пустелі». Я був в Іраку після 11 вересня 2001 року. Ця війна - це зовсім інший звір», - говорив Васкез у відео, записаного для збору грошей.

Журналісти New York Times з’ясували, що американець ніколи не був ані в Кувейті, ані в Іраку, ані будь-де ще. Це підтвердили в Пентагоні. Васкез спеціалізувався на пальному і ремонті електромереж. Він залишив Армію США не в званні сержанта, як він сам стверджує, а як рядовий першого класу. Це найнижчий ранг в американських Збройних силах.

Разом з тим, Васкез отримав легкий доступ до зброї включно з американськими гвинтівками. Звідки вони взялися? «Я насправді не знаю», - відповів він в текстовому повідомленні. Втім, Васкез зауважив, що ця зброї «абсолютно нова, з коробки, і в нас її багато». Він також писав у Twitter, що в Україні можна не хвилюватися про міжнародні правила війни. New York Times пише, що коли запитали Васкеза про його фальшиві твердження щодо його військової служби в США, він якраз брав участь в боях разом з підрозділом «Вовків Да Вінчі». Після цих запитань американець деактивував свою сторінку в Twitter і сказав, що може поїхати з України, тому що влада дізналася, що він воює без необхідного військового контракту.

Васкез визнав, що десятиліттями говорив неправду про свій військовий досвід і його насправді вигнали з Армії США. Однак, він відмовився називати причину.

«Мені довелося говорити брехню мільйон разів, щоб просунутися далі. Я не думав, що до такого дійде», - сказав Васкез в інтерв’ю.

Публічні конфлікти

Український уряд поспіхом сформував Іноземний легіон на початку війни. Один представник легіону сказав New York Times, що на перевірку кожного добровольця витрачали 10 хвилин чи й менше. Таким чином польський втікач, який був ув’язнений в Україні за порушення, пов’язані зі зброєю, зміг очолити цілий підрозділ. Солдати розповіли The Kyiv Independent, що він привласнював боєприпаси, чіплявся до жінок і погрожував своїм підлеглим. Українські чиновники спочатку говорили про 20 тисяч потенційних добровольців Іноземного легіону. Але, зрештою, значно менше людей приєдналися до нього. Джерела сказали виданню, що в легіоні воює приблизно 1500 добровольців.

Читайте також: Російські війська обстріляли Костянтинівку: серед поранених іноземний волонтер

Деякі досвідчені бійці працюють з Головним управлінням розвідки Міноборони України. Але були і серйозні проблеми. Колишнього рядового Армії США Джона МакІнтаєра вигнали з Іноземного легіону за погану поведінку. МакІнтаєр втік в Росію і нещодавно виступив на державному телебаченні, де заявив, що передав Москві розвідувальні дані.

Внутрішні документи свідчать, що легіон переживає труднощі. Приплив добровольців зупинився. Вашингтонська організація Counter Extremism Project в березні написала, що добровольчий підрозділ «продовжує включати осіб, яких вважають непридатними для виконання своїх обов’язків».

Колишній криптолог ВМС США і коментатор MSNBC Малкольм Ненс приїхав в Україну минулого року і створив план зі встановлення дисципліни в Іноземному легіоні. Натомість він сам погряз в хаосі. Часта поява Ненса на телебаченні зробила його одним з найбільш помітних американців, які підтримують Україну. Він має серйозний військовий досвід. Ненс склав кодекс честі для легіону і, схоже, також пожертвував певне обладнання.

Зараз він бере участь в заплутаній і непотрібній боротьбі за владу. Часто це виливається в повідомлення у Twitter, де Ненс висміяв одного зі своїх соратників, назвавши його «товстим» і сподвижником «перевіреного шахрая». Він без будь-яких доказів звинуватив один з проукраїнських фондів, які займаються збором коштів, у шахрайстві. Посварившись з двома адміністраторами Іноземного легіону, Ненс написав «контррозвідувальний звіт», намагаючись добитися їхнього звільнення. Зокрема, він звинуватив представницю легіону Абігейл Файк в тому, що вона намагалася купити будинок в рамках австралійського реаліті-шоу за гроші, яких у неї немає. Ненс назвав її «потенційним російським шпигуном», але не представив жодних доказів. Файк заперечила звинувачення і досі представляє Іноземний легіон. Суперечка поставила під сумнів, хто може говорити від імені легіону і збирати пожертви для його бійців.

Ненс поїхав з України, але продовжує збирати кошти з новою групою соратинків. Один з них - колишній член Іноземного легіону Бен Лакі. Він сказав іншим добровольцям, що колись служив в Морській піхоті США, а на сторінці в LinkedIn вказав, що був помічником менеджера мережі ресторанів LongHorn Steakhouse. В Пентагоні кажуть, що у Лакі взагалі немає ніякого військового досвіду. І в мережі ресторанів він не обіймав вказану ним посаду.

Читайте також: Іноземцям дозволили воювати в складі Нацгвардії

Іноземний легіон перестав рости. Тож колишній будівельник з Північної Кароліни Раян Рот почав вербувати афганських солдатів, які втекли від «Талібану». Рот провів в Україні кілька місяців минулого року. Він сказав, що хоче перевезти афганців з Пакистану і Ірану, у яких випадках нелегально. Рот стверджує, що десятки добровольців виявили зацікавленість.

«Ми, можливо, зможемо купити паспорти через Пакистан, оскільки це дуже корумпована країна», - сказав він в інтерв’ю, яке дав у Вашингтоні.

Не відомо, чи його план спрацював.

Розтрачені пожертви

Греді Вільямс - 65-річний інженер на пенсії без будь-якого військового досвіду за плечами. Але в 2019 році проти нього висунули звинувачення, пов’язані з метамфетаміном. Він був екскурсоводом-добровольцем на ранчо Рональда Рейгана в Санта-Барбарі, коли почув заклик Зеленського.

«Я стріляю з рушниці з 13-річного віку. У мене не було виправдання, щоб я міг сказати: «Я не піду»», - сказав Вільямс.

Він поїхав в Польщу, де перейшов кордон України, а потім сів на потяг до Києва. Він зустрів двох американців у військовій формі.

«Вони сказали: «Чуваче, ходімо з нами»», - розповів Вільямс журналістам.

Добровольці привели його на базу неподалік фронту і дали автомат. Через кілька днів, за словами Вільямса, він мало не загинув, коли разом з українськими солдатами воював поблизу Бучі. Через тиждень українські військові зрозуміли, що американець не зареєстрований, тож вони відправили його назад в Київ. Звідти він пройшов заплутаний шлях і зрештою почав збирати гроші для добровольців з Грузії. Вільямс зібрав 16 тисяч доларів, пообіцявши, що купить електромотоцикли для бійців. Але грузинські добровольці вигнали його після того, як він вступив в конфлікт з одним з них. Вільямс каже, що витратив 6900 доларів пожертв на мотоцикли, а решту грошей витратив на свою подорож і інші особисті витрати.

New York Times пише, що прикладів розтрати грошей людьми з хорошими намірами доволі багато. Група Mriya Aid, яку очолює канадський лейтенант-полковник, витратила 100 тисяч доларів від донорів на високотехнологічні американські прилади нічного бачення. Але потім виявилося, що натомість були закуплені менш ефективні китайські моделі, про що свідчать внутрішні документи.

Читайте також: Війна РФ проти України викликала сплеск інтересу приватних інвесторів до оборонної сфери — FT

«У нас виникли проблеми з приладами нічного бачення», - сказав волонтер з групи Mriya Aid, Любомир Чабурський. Він зауважив, що ця покупка - це лише 2% від допомоги, яку організація забезпечила.

Раніше цього року група «Моцарт», яка була створена двома колишніми морськими піхотинцями для допомоги Україні, була розпущена після того, як один засновник подав в суд на іншого, звинувативши його в крадіжчі і зловживанні.

Відсутні документи

Минулої весни волонтерська група під назвою Ripley’s Heroes сказала, що витратила приблизно 63 тисячі доларів на прилади нічного бачення і тепловізори. Дещо з цього обладнання підпадає під американські експортні обмеження. Тому що ворог потенційно може отримати перевагу, якщо захопить ці технології. Добровольці на передовій сказали, що Ripley’s Heroes доставили обладнання в Україну без необхідних супровідних документів, в яких би були вказані реальні покупці і одержувачі. Нещодавно федеральні органи почали розслідувати цю поставку.

На свій захист засновник групи, полковник морської піхоти США у відставці Гантер Ріплі Роулінгс прислав New York Times документи. Але вони лише підтверджують, що Ripley’s Heroes не повідомив Держдепартаменту про себе як про покупця техніки. В організації кажуть, що зібрали близько мільйона доларів. І частина цих грошей була забезпечена завдяки Васкезу, який нібито виступає в якості головного стратега організації. Він рекламував Ripley’s Heroes своїй аудиторії в інтернеті. Минулого року організація витратила 25 тисяч доларів на розвідувальні машини з дистанційним керуванням. Але ця техніка так і не була доставлена. Полковник Роулінгс сказав, що в Польщі вантаж затримали через юридичні проблеми.

Читайте також: Майже 40% британців зробили пожертву на підтримку України — The Guardian

Полковник Роулінгс також сказав, що його група в США очікує рішення про статус неприбуткової організації. Але він ще не розкрив свої витрати і не надав копію заявки на присвоєння такого статусу ані New York Times, ані донорам, які про це попросили. Тому не відомо, куди йдуть гроші.

Корпоративні записи в Польщі і США свідчать, що полковник Роулінгс також відкрив іншу неприбуткову компанію під назвою  Iron Forge. В інтерв’ю він сказав, що хоче, щоб його і інші доброчинні організації платили Iron Forge за транспортування. Це означає, що пожертви будуть використовуватися для фінансування його приватних операцій. Але він запевняє, що конфлікту інтересів немає. Тому що Iron Forge буде передавати отримані гроші назад доброчинним організаціям.

За лічені дні після того, як журналісти New York Times поспілкувалися з Васкезом і іншими, члени різних груп, які конфліктують між собою - Ripley’s Heroes, Іноземного легіону тощо - вони ще більше посилили сварки. Вони звинувачують один одного в розтраті коштів і брехні про себе. Коли колишній союзник виступив проти Васкеза, Ненс заступився за нього.

«Джеймс не фальшивка, в нього були проблеми. Він багато зробив для України, але у нього є виклики, з якими потрібно розібратися», - написав Ненс в Twitter.