UA / RU
Підтримати ZN.ua

Небо над Словаччиною захищатимуть Польща, Угорщина і Чехія

Країна передала Україні усі свої винищувачі МІГ-29.

Глави оборонних відомств Чехії, Польщі та Угорщини оприлюднили спільну декларацію, у межах якої зобов’язалися захищати повітряний простір Словаччині, яка напередодні надала усі свої винищувачі типу МІГ-29 Україні. Про це повідомляє RTVS.

"Досі ми мали таку домовленість з Польщею та Чехією, ці партнери вже кілька місяців охороняють наш простір. Я радий, що ми також знайшли таку домовленість з Угорщиною про те, як залучити її до цієї ініціативи", – зазначив Словаччини Мартін Скленар.

Він додав, що Словаччина може розраховувати на використання потужностей протиповітряної оборони й літаків трьох країн до 31 грудня 2024 року. До цього часу Братислава має отримати перші літаки F-16.

За словами Скленара, співпраця в охороні повітряного простору над Словаччиною буде ґрунтуватися на поточних можливостях країн-партнерів. Він пояснив, що вона значною мірою інтегрована на основі процесів НАТО і відповідно до національних інтересів Словаччини.

"Словаччина завжди має вирішальне слово у повітряному просторі", – запевнив він.

Читайте також: Може повторити долю Угорщини: президентка Словаччини занепокоєна впливом російської пропаганди

Раніше також Німеччина підписала договір зі Словаччиною про передачу двох систем протиповітряної оборони MANTIS ближнього радіуса дії. Вони посилять захист словацького повітряного простору поблизу кордону з Україною.