UA / RU
Підтримати ZN.ua

Москва пропонує росіянам рекордні 22 тисячі доларів за війну в Україні

Новобранцям на війні мер обіцяє 1,9 мільйона рублів премії.

Московська влада запропонувала виплачувати  новобранцям, які бажають приєднатися до війни Росії в Україні, величезну нову надбавку. Як пише Bloomberg, це чергова ознака посилення тиску, щоб знайти достатню кількість замін для військових, значна кількість яких вже були убиті і поранені на полі бою.

У вівторок мер столиці РФ Сєргєй Собянін видав розпорядження, яким передбачено виплату 1,9 мільйона рублів (22 тисячі доларів) добровольцям, які підпишуть військові контракти. 

Це на додаток до 600 тисяч рублів, які щомісяця виплачує міська влада на доплату до заробітної плати та премій, запропонованих Міністерством оборони Росії.

Загалом, згідно з указом, ті, хто вирушає на війну, вже у перший рік мають заробити 5,2 мільйона рублів (близько 60 тисяч доларів), якщо виживуть. Середньомісячна зарплата в столиці в минулому році склала близько 139 тисяч рублів (трохи більше 1600 доларів), свідчать дані Росстату.

Ця пропозиція ставить Москву в лідери гонки заробітної плати серед російських регіонів, які прагнуть знайти новобранців для армії президента Владіміраа Путіна на тлі величезних втрат у війні в Україні, яка триває третій рік. Оскільки Кремль прагне уникнути повторення непопулярної мобілізації 300 тисяч резервістів у вересні 2022 року, чиновники покладаються на грошові стимули, щоб досягти мети залучити цього року чверть мільйона солдатів.

За оцінками Заходу, з початку вторгнення в лютому 2022 року російські втрати досягли 500 тисяч осіб. Міністерство оборони Великої Британії заявило, що лише за останні два місяці Росія могла втратити 70 000 убитими або пораненими, назвавши це найбільшими щоденними втратами з початку війни.

За даними Генштабу ЗСУ, з початку повномасштабного вторгнення  армія РФ втратила понад 545 тисяч військових.

Читайте також: До 2025 року втрати Росії у війні можуть становити понад пів мільйона військових — розвідка Британії

Пошуки військової сили посилюють дефіцит сили робочої. Це негативно впливає на економіку, змушує підприємства підвищувати зарплати, щоб конкурувати, і у підсумку сприяє зростанню інфляції в Росії. Російський центробанк вже попередив, що може підвищити ключову процентну ставку, щоб стримати зростання цін.

Раніше повідомлялося, що губернатор Ярославської області Міхаіл Євраєв оголосив про нову ініціативу, згідно з якою будь-яка особа, яка приведе друга до військового центру, отримає 100 тисяч рублів (близько 1150 доларів), якщо той підпише контракт з Міністерством оборони Росії на військову службу.

 При цьому, ексголова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж висловдював припущення, що протягом 2024-2025 років Кремль буде намагатися мобілізувати у військо ще близько мільйона громадян.