UA / RU
Підтримати ZN.ua

Москва пропонує рекордні $22 тисячі за участь у війні в Україні

Окупанти активно набирають контрактників.

Жителі Москви, які підпишуть контракт для воєнних дій проти українців, отримають від міста початковий внесок у розмірі 1,9 мільйона рублів (21 777 доларів США), внаслідок чого їхня річна платня в перший рік служби збільшиться до 5,2 мільйона рублів (59 600 доларів США), повідомила мерія.

Загальна сума виплат включатиме початковий внесок, заробітну плату від Міністерства оборони, а також регіональні та федеральні дотації, йдеться у повідомленні мерії Москви Сергія Собяніна, передає Reuters.

Нові виплати набудуть чинності негайно, йдеться у повідомленні.

Читайте також: Війна чи мир. Українці хочуть повернути кордони 1991 року, але чиїми руками? Результати соціологічного дослідження

Підвищення означає, що річне грошове забезпечення російських контрактників із Москви перевищить середню номінальну заробітну плату по Росії більш ніж у п'ять разів, згідно зі статистичними даними за перший квартал 2024 року.

Щедрі виплати контрактникам допомогли Росії уникнути нової загальнонаціональної мобілізації після невдалої кампанії 2022 року, що призвела до масової втечі людей до сусідніх країн.

Проте, деякі економісти стверджують, що виплати створюють ризиковані дисбаланси.

Вони стверджують, що висока заробітна плата воюючих в Україні стала орієнтиром для решти економіки, що призвело до зростання заробітної плати у всіх секторах.

Російські офіційні особи заявляють, що цього року близько 190 000 людей добровільно вирушили на війну, що Москва називає «спеціальною військовою операцією». За їхніми словами, це можна порівняти з 490 000 контрактів, підписаних у 2023 році.

Офіційних даних про кількість добровольців із Москви немає, але міська влада оцінює загальну кількість москвичів, що воюють в Україні станом на 13 червня, у 45 000 осіб.

Докладніше про те, чим відрізняється служба контрактника та мобілізованого в Україні, читайте у статті на сайті ZN.UA. Уряд також затвердив для військових низку "бонусів".