UA / RU
Підтримати ZN.ua

Моді домагатиметься «демобілізації» індійців з російської армії на переговорах у Москві

За офіційними даними, проти України воює щонайменше 30-40 громадян Індії

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, під час візиту до Москви 8-9 липня, буде намагатися на переговорах з російським диктатором Владіміром Путіним «достроково демобілізувати» з російської армії індійців, які воюють проти України та яких туди заманили шляхом «введеня в оману». Про це заявили 5 липня у МЗС Індії. 

«Ми робимо все можливе, щоб індійські громадяни повернулися якомога швидше», – сказав міністр закордонних справ Вінай Кватра, додавши, що 10 індійців вже повернулися додому, передає Reuters.

Читайте також: Взаємодія між Києвом та Москвою: в Індії пояснили, чому не підписали підсумкове комюніке Саміту миру

За офіційними оцінками Індії у російській армії може служити від 30 до 40 її громадян. За останні кілька місяців стало відомо про кілька випадків, коли індійців заманювали до Росії обіцянками прибуткової роботи або освіти, а в результаті вони воювали проти України. У травні індійська поліція заарештувала чотирьох осіб, пов'язаних з мережею торгівлі людьми, яка стояла за цією практикою.

Щонайменше четверо громадян Індії загинули на війні в Україні, що змусило уряд Моді закликати до негайного припинення такого вербування і швидкого звільнення індійців, які воюють в армії.

Читайте також: Реальна позиція Китаю та Індії щодо ядерних погроз Росії відрізняється від публічної – експерти

Інші країни Південної Азії також застерігають своїх громадян від заманювання до російської армії. Шрі-Ланка посилила контроль, щоб запобігти обману своїх громадян. Уряд заявив, що десятки людей, які хочуть повернутися додому, вже воюють на війні.

Непал також заявив у травні, що кілька його громадян були незаконно завербовані до російської армії, причому, за оцінками, щонайменше 200 з них служать на фронті, а близько 100 вважаються зниклими безвісти. У лютому CNN заявив, що для участі у бойових діях проти України Росія завербувала в свою армію близько 15 тисяч громадян Непалу. Їх заманили високою зарплатою та обіцянкою в пришвидшеному режимі надати російський паспорт.

Читайте також: На війні проти України загинули двоє індійців, які воювали на боці Росії — МЗС Індії

На думку редакторів Bloomberg, візит прем'єра Індії до Росії підриває зусилля Заходу зробити Путіна ізгоєм. Індійські чиновники повідомили, що на порядку денному зустрічі Моді та Путіна – угода про постачання матеріально-технічних засобів для зміцнення співробітництва між збройними силами країн, відновлення дискусій про спільне розроблення винищувача п'ятого покоління і співробітництво в галузі ядерної енергетики.