UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобілізація жінок: майор запасу розповів, чи потрібна вона Україні

Зараз у ЗСУ служить багато сміливих українок.

Останнім часом в українському суспільстві активно обговорювалась тема мобілізації жінок. Причиною стала інформація про можливі зміни в законодавстві та російська пропаганда, яка поширювала нові фейки.

Читайте також: Загальна мобілізація: як студенту підтвердити право на відстрочку

Ветеран російсько-української війни, майор запасу Олексій Гетьман в інтерв'ю NV розповів, чи потрібна Україні мобілізація жінок.

Він нагадав, що на пресконференції президент Володимир Зеленський заявив, що не підпише закон про мобілізацію жінок, навіть якщо Верховна Рада його ухвалить.

Майор запасу пояснив, що йдеться не про те, щоб заборонити жінкам служити, а про те, що жінок не будуть мобілізувати так, як чоловіків.

Олексій Гетьман зазначив, що вето президента можна подолати конституційною більшістю, але, на його думку, цього не варто робити.

«У наших Збройних силах, відсоток жінок, які носять погони, в відсотковому [значенні]більше, ніж в будь-якій армії країни НАТО. Жінки у нас якраз дуже активно приймають участь у військовій службі. Тому мобілізувати їх силоміць, може, і не варто», — сказав він.

Зараз призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Але деякі особи ухиляються від мобілізації. Нагадаємо, чи можуть ухилянтів відправити до в'язниці.