UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони затвердило обсяги домедичної допомоги під час бойових дій: що це нам дає?

Експерт пояснив, які рівні домедичної допомоги затвердило оборонне відомство.

Минулого місця Міноборони опублікувало низку важливих наказів. Серед них — №436 «Про затвердження Обсягів надання домедичної допомоги, які надаються під час ведення бойових дій та підготовки сил безпеки і сил оборони за призначенням у тактичних умовах» і №506 «Про затвердження Переліків лікарських засобів та медичних виробів, якими забезпечується особовий склад сил безпеки і сил оборони для надання домедичної допомоги». Що дають ці обсяги надання допомоги, розповів в інтерв’ю ZN.UA медичний директор курсів із тактичної медицини Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги Денис Сурков, із яким поговорила Леся Литвинова.

«Затверджено чотири рівні домедичної допомоги, які по суті відповідають рівням [blink title="ТССС" headinfo="Tactical Combat Casualty Care"]Спеціалізована медична програма, розроблена для підготовки військових, яка зосереджується на наданні допомоги пораненим в полі бою. Слово «тактичний» у назві вказує на те, що курс зосереджений на навчанні медичної допомоги в умовах ведення бойових дій. [/blink]. Нарешті ми все це уніфікуємо. Затверджено обсяги, зараз на виході вже стандарти перших трьох рівнів. Вони називаються «домедична допомога» (умовно ASM) і «домедична розширена» (базова — CLS, середня — CMC і розширена — Combat Paramedic)», – зазначив Сурков.

Парамедиків, за його словами, поки що ніхто не чіпає. Домедична допомога теж не є зовсім класичним ASM. Сурков пояснив, що аби це ухвалити, треба було до чогось прив’язатися. Тож Міноборони узяло стандарт, який базувався на STANAG AMedP-8.15. Тому на виході отримали такий собі мікс.

Читайте також: Бойові медики: як не впасти в ступор від жаху й не вигоріти

На рівні базової загально-військової підготовки (БЗВП), за словами Суркова, по суті введуть стандарт AC (All Combatants). І всі, хто отримує військово-облікову спеціальність «стрілець», проходитимуть в межах базової підготовки 16 годин.

«Я вважаю, що це класно. Зараз є 13 годин, із яких частина — самопідготовка», – додав Сурков.

Він підкреслив, що зараз затвердили обсяг надання допомоги, стандарт та типову програму. Ще потрібно затвердити додаток для інструкторів. Також вводяться додаткові години в межах БЗВП. Курс тактичної медицини триватиме два дні.

Наступний рівень – CLS – за словами Суркова, викладатимуть для всіх бойових військово-облікових спеціальностей. На думку експерта, цей курс може тривати чотири дні та бути обов’язковим для викладання у військових ВНЗ та на курсах сержантів.

«Стандарти для наступних рівнів — майже на виході, останні правки. Маємо дописати типові програми з годинами, розписати виконання навичок і розробити додатки щодо методики викладання. Думаю, до кінця серпня — початку вересня ми з цим упораємося. Сподіваюся, перші три рівні будуть повністю уніфіковані й стандартизовані до кінця цього року. Тобто весь пакет документів буде затверджено наказами. Тоді це вже стане обов’язковим для виконання», – зазначив Сурков.

Бо основна проблема, за його словами, була в тому, що людей навчали ТССС. Потім вони приходили в бригади, а начмед їм казав: «З якого дива я маю це виконувати? Де це написано? В мене своє бачення й рекомендації».

Читайте також: “Словник хоробрості”: у Києві відкрилась виставка присвячена медикиням з прифронтових територій

Раніше повідомлялося, що Міністерство оборони України запроваджує новий формат перепідготовки медиків, які служать у ЗСУ. Зокрема, передбачається можливість навчання за змішаною формою: теоретична частина онлайн і 18 днів практичної частини офлайн в академії.

Про те, як уникнути загибелі поранених, котрих можна врятувати, читайте в матеріалі Алли Котляр «Треба лікувати краще і рятувати більше, ніж це роблять росіяни». Дуже відверта розмова з лікарем-хірургом із передової».