UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр пояснив, чому Україна вже рік чекає ЗРК NASAMS від Канади

Оплату за нього зробили у березні минулого року.

Закуплений Канадою для України комплекс протиповітряної оборони NASAMS не можуть передати через проблеми з фінансуванням з боку Сполучених Штатів Америки. Замовлення вартістю 406 мільйонів доларів, яке зробили понад рік тому, досі не можуть виконати.

Про це заявив міністр оборони Канади Білл Блер, слова якого цитує Edmonton Journal.

Читайте також: Системи, які захищають Вашингтон: що таке ЗРК NASAMS і наскільки він ефективний проти російських ракет

«Американці повинні забезпечити фінансування, щоб завершити контракти з виробником Kongsberg Defense and Aerospace. Ми намагалися це прискорити. На жаль, США зіткнулися з певними труднощами», ‒ сказав Блер і додав, що без комбінованої угоди на придбання NASAMS в рамках звичайного процесу закупівель знадобилися б роки.

Нагадаємо, Канада вирішила придбати для подальшої передачі Збройним силам України систему NASAMS ще 10 січня 2023 року. Згідно угоди Канада мала оплатити Штатам повну вартість ЗРК, а США напряму поставити його в Україну. У такий спосіб Канаді б не довелося отримувати дозвіл від США на реекспорт озброєння. Через тиждень виробники NASAMS попередили, що на виготовлення ППО для України треба до двох років, проте глава Міноборони Канади Аніта Ананд висловила впевненість, що вдасться впоратися швидше.

Канадські посадовці заявили, що NASAMS оплатили у березні минулого року, а доставка була відкладена через необхідність укласти угоду про продаж зброї за кордон між урядами США та України, яка все ще перебуває на стадії переговорів.

Читайте також: Деяка зброя від США таки надходить в Україну завдяки попереднім контрактам – Пентагон

NASAMS – розроблений норвезькою фірмою Kongsberg Defence & Aerospace спільно з американською фірмою Raytheon і вважається однією з найсучасніших систем протиповітряної оборони. Це мобільний ЗРК для знищення БПЛА, балістичних і крилатих ракет, гелікоптерів, літаків тощо на середніх та малих висотах за будь-яких метеоумов. Може вражати цілі на відстані до 40 км і висоті до 21 км.

Цей ЗРК є одним із наймасовіших із переданих Україні країнами НАТО. Кількість NASAMS для ЗСУ вже перевищує 15, із яких щонайменше чотири вже передані. В одній із публікації ZN.UA вже розповідало історію цієї системи та її особливості.