UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ми не бачимо жодної прямої або безпосередньої загрози щодо будь-якого союзника НАТО – Столтенберг

"Звісно, ми уважно стежимо, що робить Росія".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що наразі не бачить прямої загрози агресії Росії щодо кого-небудь з держав Альянсу. 

"Ми не бачимо жодної прямої або безпосередньої загрози щодо будь-якого союзника НАТО. Звісно, ми уважно стежимо, що робить Росія. Ми збільшили нашу пильність, нашу присутність у східній частині альянсу, але сама ідея цього полягає в тому, щоб запобігти будь-якому нападу на союзників", – зазначив Столтенберг.

За його словами, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, "для НАТО було очевидно, що в нас було два завдання: одне - підтримувати Україну".

"Союзники з НАТО надають Україні безпрецедентну підтримку, і я впевнений, що вони продовжуватимуть це робити. Інше завдання, звісно ж, запобігти переростанню цієї війни в повномасштабну війну між Росією і НАТО. Ми зробили це, розгорнувши більше боєздатних військ у східній частині альянсу, шляхом подальшого збільшення наших інвестицій в оборону, а також за рахунок більшої кількості навчань", - сказав генсек Альянсу, додавши, що цього тижня розпочнуться великі навчання, які "стануть найбільшими навчаннями за останні десятиліття для НАТО".

Читайте також: Глава МЗС Литви прокоментував можливість вторгнення Росії: "Відчуваємо холод війни на нашій шиї"

Раніше головнокомандувач Збройних сил Норвегії генерал Ейрік Крістофферсен заявляв, що наразі залишилося не так багато часу для підготовки до протистояння з Російською Федерацією. Крістофферсен зазначив, що зараз "є вікно, яке може тривати один, два, можливо, три роки, протягом яких ми повинні інвестувати ще більше в надійну оборону".