UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україні буде "майже неможливо" перемогти Росію у військовому сенсі, тож Київ збирається набрати "великий імпульс" щодо членства в ЄС — Вучич

Він вважає, що США створять в Європі новий блок, який складатиметься з України, Польщі та країн Балтії. 

Президент Сербії Александр Вучич вважає, що в червні 2023-го повинен відбутися поворотний момент в питанні вступу України в ЄС, тож він впевнений, що можна розраховувати на те, що ми здобудемо членство за прискореною процедурою. При цьому під час інтерв'ю Pink TV він заявив, що, на його думку, Україні буде "нелегко, точніше майже неможливо" перемогти Росію у військовому сенсі.

Тож, переконаний Вучич, наша країна розраховує набрати "великий імпульс" щодо членства в ЄС. У червні повинен відбутися великий поворот України на європейський шлях, додав він. 

Вучич до того ж сподівається, що буде ухвалене рішення про початок переговорів про вступ України, позаяк скоро почнеться конкурс на генсека НАТО.

Президент Сербії також заявив, що США планують створити в Європі новий блок. Туди, на його думку, увійдуть Польща, Україна та країни Балтії, які "більші за Німеччину та Францію". 

"Очевидно, що вони стануть найпотужнішими в Європі та під прямим керівництвом США", - сказав президент Сербії.

Ба більше, Вучич заявив, що знав про плани Владіміра Путіна розпочати повномасштабну війну проти нашої країни. 

"Не тому, що Путін мені щось сказав, я просто розумів, що станеться в Україні. Він мені цього не сказав. Тоді він і трьох хвилин не говорив про Україну. Тоді я зрозумів, що рішення ухвалене", - сказав Вучич.

Читайте також: Я вважаю, що видача ордера на арешт Путіна призведе до поганих політичних наслідків – Вучич

Нагадаємо, у січні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна може стати членом ЄС вже протягом двох років. За його підрахунками, вже у 2023-му повинна стартувати попередня стадія перемовин. З цими прогнозами погоджується і президент Володимир Зеленський. 

Та, схоже, що в Європі не поділяють таких амбітних планів Києва. "Магічне мислення" - так аналітики The Economist називають заяву прем'єр-міністра Шмигаля. Але те, що наша країна так швидко отримає статус кандидата, теж мало хто очікував.

Про те, як експерти оцінюють виконання семи рекомендацій Єврокомісії для вступу нашої держави в ЄС, читайте в статті Маріанни Фахурдінової "Поступ, але не у всіх сферах: як Україна впроваджує єврореформи". 

Про те, чи готові у Києві звітувати про виконання цих рекомендацій, читайте в інтерв'ю редакторки ZN.UA Тетяни Силіної з віцепрем’єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгою Стефанішиною.