UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кремль взяв Білорусь в ядерні заручники – Данілов

Заяви Путіна про ядерну зброю не схвалять білоруси, вважає секретар РНБО.

Заява президента Росії Владіміра Путіна про плани розмістити в Білорусі російську тактичну ядерну зброю створює ще більші умови до внутрішньої дестабілізації Білорусі, вважає секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.  

«Розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі – крок до внутрішньої дестабілізації країни», - написав він у Twitter неділю вранці.

За словами Данілова, така тактика максимально підвищить  рівень негативного сприйняття і суспільного відторгнення у білоруського суспільства і Росії, і її президента Путіна.

«Кремль взяв Білорусь в ядерні заручники», - резюмував секретар РНБО.

Читайте також: Путін саме зараз заявив про ядерну зброю в Білорусі, бо боїться українського контрнаступу – ISW

25 березня Владімір Путін заявив, що Росія уклала угоду з сусідньою Білоруссю про розміщення на її території тактичної ядерної зброї у відповідь на постачання Україні снарядів із збідненим ураном. За словами Путіна, такий крок не порушить угоди про нерозповсюдження ядерної зброї. Будівництво сховища планують закінчити 1 липня. Там нібито Росія хоче розмістити свої тактичні ядерні боєприпаси.

Водночас попри погрози російського президента, Пентагон не знайшов доказів того, що Росія готується застосувати ядерну зброю.

Путін не вперше вдається до ядерного шантажу. У січні очільник австрійського МЗС Александер Шалленберг застерігав, що ядерні погрози Росії є неприйнятними і суперечать міжнародному праву.

У 2017 році ООН було затверджено Договір про заборону ядерної зброї (TPNW), який забороняє державам допускати іноземну ядерну зброю на свою територію. Цю угоду ратифікували 92 країни. Серед них немає Росії та Білорусі, а також США, Франції та інших країн НАТО.