UA / RU
Підтримати ZN.ua

Країни Азії мають зайняти чітку позицію на підтримку України – МЗС

Формування чіткої позиції – в інтересах країн Азії, оскільки агресія РФ має негативні наслідки не лише для України, але й для всього світу, наголошує міністр Дмитро Кулеба.

Країни Азії мають зайняти чітку позицію на підтримку України та Статуту ООН, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в онлайн-виступі на заході Азійського Центру Гарвардського університету (США). 

«Два слова, які я чую від азійських колег дещо частіше, ніж хотілося би, це «солідарність» та «нейтральність». Вони висловлюють солідарність з Україною, за що ми вдячні, але декларують нейтральність щодо нас та Росії. Водночас про жодну нейтральність не може бути мови, коли йдеться про агресію, вбивства, терор, зґвалтування, мародерство і масові звірства», - сказав Кулеба. 

Читайте також: Нейтралітет Грузії щодо війни в Україні грає на руку Росії – Фукуяма

Міністр зазначив, що азійський регіон протягом десятиріч виступав глобальним агентом змін: його держави вибороли незалежність, перемогли імперіалізм, віднайшли власний голос і втілили економічне диво, подолавши бідність. І зараз регіону, як і всьому світу в тій чи іншій мірі, загрожують негативні наслідки агресії, яку чинить російська армія щодо України. 

«Азія знаходиться в епіцентрі тектонічних зсувів у системі міжнародних відносин, які відбуваються через російську агресію проти України», - підкреслив міністр. 

Раніше повідомлялося, що влада ЄС намагається розширити свій вплив у Латинській Америці, Африці та Азії, щоб посилити свою здатність протистояти Росії та Китаю