UA / RU
Підтримати ZN.ua

Компромісів у санкціях проти РФ бути не може – Зеленський на пресконференції з президентом Латвії

Росіяни навчилися обходити деякі санкції, і це треба припинити, наголосив український президент.

Компромісів з боку країн-партнерів України щодо запровадження санкцій проти Росії за розв’язану нею війну бути не повинно, заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції з президентом Латвії Егілсом Левітсом у Львові в п'ятницю.

"Не може бути компромісів щодо санкцій. Ми бачимо, що це відбувається постійно... Ми працюємо з аналітикою: як росіяни обходять санкції, хто їм допомагає. На жаль, є держави й навіть члени ЄС, які не готові діяти потужно. Тому знаходять у деяких санкційних кроках компроміси", - сказав Зеленський.

"Компроміси", за словами українського президента, унеможливлюють швидку перемогу, оскільки від них залежить функціонування військової інфраструктури Росії.

"Ми маємо зробити все, щоб не дати росіянам можливості виробляти ту кількість зброї, з якою вони до нас приходили і ще можуть прийти. Але санкції діють. Важливо "дотиснути" партнерів і в ЄС, і в усьому світі. Це те, в чому нам потрібна допомога Латвії", - наголосив президент України.

Читайте також: Мін'юст США наймає десятки нових прокурорів для забезпечення дотримання санкцій проти РФ

Зеленський висловив подяку Латвії, а також Литві, Естонії та Польщі за те, що ці держави максимально підтримують Україну в ЄС щодо санкційних питань. За словами президента, допомога Латвії потрібна Україні на інших міжнародних майданчиках, зокрема на засіданнях держав - членів НАТО або формату "Рамштайн", де вирішуються питання надання Україні військової допомоги. 

Останнім часом США почали вживати заходів проти країн та осіб, які допомагають Кремлю обходити західні санкції, направляючи імпорт через такі країни, як Об’єднані Арабські Емірати та Туреччина. Ініціатором цього стали міністерства фінансів, торгівлі та юстиції США. Західні союзники вважають, що Туреччина та ОАЕ, а також країни Центральної Азії та Кавказу виявились слабкою ланкою в зусиллях Заходу ізолювати Росію як економічно, так і військово.