UA / RU
Підтримати ZN.ua

Командувач об'єднаних сил про брак людей на фронті: На ділянці, яку повинна боронити одна бригада, ставлять дві-три

Захисники, які потребують відведення в тил з тих чи інших причин, змушені безперервно виконувати бойові завдання. 

Командувач об'єднаних сил ЗСУ Юрій Содоль заявив, що російська армія за кількістю військових на фронті переважає українську майже у сім-десять разів. Під час виступу у ВРУ вчора він констатував, що у Сил оборони брак особового складу. 

"У деяких відділеннях у нас залишилося по дві, в деяких — по три-чотири людини, тоді як за статутами їх мало бути 8-10, — пояснив Содоль. — За тактичними нормативами, це відділення має гарантовано обороняти 100 метрів фронту. Якщо є двоє, вони можуть обороняти 20 метрів фронту". 

В таких умовах на одну ділянку фронту замість однієї бригади, яка повинна її обороняти, ставлять дві-три, які повинні були б знаходитися у тиловій смузі на перепочинку, доукомплектуванні, утримуванні зброї, або могли б пройти підготовку для подальшої зміни бригади, що знаходиться на чергуванні, чи для створення нового ударного угруповання. Але за відсутності нормальної забезпеченості особовим складом українські воїни працюють без перепочинку.  

Читайте також: Зменшивши мобілізаційний вік, Києву слід відшукати баланс між проблемами фронту та ризиком втрати покоління — The New York Times

Нагадаємо, 11 квітня ВРУ ухвалила новий законопроєкт про мобілізацію в цілому. Тепер його повинні підписати спікер Ради та президент України. Набуває чинності він через місяць після публікації, а окремі положення — через вісім місяців. Наразі невідомо, скількох людей в Україні планують мобілізувати, Володимир Зеленський лиш запевнив, що йдеться вже не про 500 тисяч українців. Ця кількість зменшилася завдяки аудиту, який у Силах оборони провів головком Олександр Сирський

Фокус уваги зараз — на нових законах, що розширяють базу для мобілізації та посилюють повноваження держави у цій сфері. Детальніше про це — у статті "Як зменшити нестачу людей на фронті?" пише командир роти ударних дронів "Орден Сантьяго" Ігор Луценко.