UA / RU
Підтримати ZN.ua

Карти боїв від ISW і ключові висновки щодо ситуації за останню добу

ISW підтверджує, що ЗСУ перехопили тактичну ініціативу в районі Бахмута. Фактично йдеться про створення плацдарму для подальшого контрнаступу.

Інститут дослідження війни оприлюднив сьогоднішньому звіті ключові висновки щодо ситуації на фронті. В ISW підтверджують раніше озвучені українською стороною слова про те, що ЗСУ перехопили тактичну ініціативу в районі Бахмута та здобули тактично значні успіхи в контратаці 18 травня. Як ми повідомляли вчора, Третя штурмова бригада провела наступальні дії на західних околицях міста, військові фактично створили плацдарм для подальшого контрнаступу.

Читайте також: Кремль готує росіян до тривалої війни – ISW

Інші ключові висновки:

Читайте також: Прігожин змушує уряд РФ виглядати "абсолютно ідіотським": аналіз NYT загострення між Путіном і "Вагнером"

Читайте також: Politico: Група з 40 країн у Рамштайні зробила неможливе для України, але серед них зростає напруженість

Читайте також: Зеленський затвердив склад Консультативної ради з деокупації та реінтеграції Криму

Мапи бойових дій від ISW

Основні зусилля – Східна Україна

Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове-Кремінна 18 травня. Генштаб України повідомив, що російські війська здійснили невдалі наземні атаки поблизу Масютівки (13 км на північний схід від Куп’янська), Новоселівського (14 км на північний захід від Сватового) та с. Невське (19 км на північний

захід від Кремінної).

РФ просувається лише в Мар’їнці. Мета №2 для РФ – Донецька область

Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк 18 травня. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели невдалі наступальні операції в напрямку Сіверне (5 км на захід від Авдіївки) та Мар’їнка (27 км на південний захід від Авдіївки). Російський оглядач поскаржився, що Мар’їнка є єдиною ділянкою фронту, куди просуваються російські війська

Читайте також: Тривають бої за Бахмут та Мар'їнку – Генштаб

На кадрах, опублікованих 18 травня, нібито видно артилерійські підрозділи 114-ї бригади та 2-го піхотного батальйону 87-го полку (1-й корпус армії "ДНР"), які діють поблизу Авдіївки, а також підрозділи 110-ї окремої мотострілецької бригади (1-й корпус армії «ДНР») діють поблизу Невельського (15 км на південний захід від Авдіївки).

Читайте також: В Авдіївці російська ракета влучила в лікарню, є жертви

Південна вісь, мета Росії: утримувати позиції на передовій та охороняти тилові райони від українських ударів

Російські військові оглядачі стверджують що українські сили здійснили невдалий рейд через річку Дніпро в Херсонській області 17 травня. Але українська активність поблизу островів у дельті річки Дніпро останнім часом зросла. Деякий час ЗСУ регулярно здійснювали рейди через річку Дніпро.

Російські війська штучно підняли рівень води в Каховському водосховищі. Наталія Гуменюк з ОК "Південь" України заявила, що російські війська затопили власні позиції на берегах водосховища, зазнавши втрат і спровокувавши скандал. Окупанти покладаються на викрадені човни для матеріально-технічного забезпечення островів дельти Дніпра.

18 травня невідомі, ймовірно, українські партизани, атакували російську залізницю в Криму. Кримські окупаційні чиновники стверджували, що невідомі «неуповноважені особи» підірвали саморобний вибуховий пристрій (СВУ) уздовж залізниці на південно-західній околиці Сімферополя поблизу Чистенька, зійшовши з рейок вісім вагонів [45].

Читайте також: У Криму невідомі підірвали залізничну колію

Геолокаційні зображення показують наслідки сходження з рейок. Жодні українські джерела, українські партизанські загони не беруть відповідальність, але окупаційний глава Криму Сергій Аксьонов приписує напад диверсантам. Пізніше 18 травня Аксьонов оголосив, що влада завершила ремонт колії.

Читайте також: Зеленський затвердив склад Консультативної ради з деокупації та реінтеграції Криму

Читайте також: Нова повітряна кампанія Москви: розбір зміни тактики Кремля від ISW