UA / RU
Підтримати ZN.ua

Карта бойових дій та ситуація на фронті від Інституту вивчення війни (ISW)

ЗСУ продовжують контрнаступальні дії на північ і південь від Бахмута, йдеться в сьогоднішньому звіті  Інституту вивчення війни (ISW). У цьому регіоні вдалось звільнити від окупантів чотири квадратних кілометри. 

Нижче розберемо ситуацію по регіонах, відштовхуючись від згаданого звіту і мап бойових дій.

Читайте також: Фото табору "Вагнера" в Осиповичах і розбір ISW про кампанію Путіна і Лукашенки

Харківщина  Луганщина

Російська сторона каже про деяке просування 24 липня біля Сватового. ISW не спостерігала жодних візуальних підтверджень цьому, російські заяви можуть бути перебільшенням. Водночас геолокаційні кадри, показують, що російські війська нібито здійснили незначне просування на південь від Кремінної. Також ISW пише контратаки в районі Сватового з боку ЗСУ, а також біля Кремінної. За даними українського Генштабу, окупанти здійснили невдалу наземну атаку на захід від Кремінної поблизу Торського. 

Читайте також: Росія маневрує, аби змінити «зернову угоду», замість витрачати сили на укладання нової – ISW

ЗСУ досягли успіхів під час контрнаступу в Донецькій області: карти боїв ISW

Ситуація на Донеччині

За даними  української сторони, ЗСУ відбили ворога на північний захід від Оріхово-Василівки, поблизу Богданівки, на південь від Іванівського і на захід від Кліщіївки. Вчора ЗСУ просунулися на північ і південь від Бахмута внаслідок контрнаступальних дій. Заступниця глави МО  Ганна Маляр повідомила, що українські війська за минулий тиждень звільнили чотири квадратних кілометри на Бахмутському напрямку і продовжують повільно, але впевнено просуватися.

Російські військові оглядачі кажуть про  запеклі бої під Кліщіївкою, зокрема що ЗСУ просунулися в напрямку Оріхово-Василівки, вийшли на околиці Кліщіївки та впритул до Андріївки. 

Читайте також: Оператора DW поранено касетними боєприпасами РФ у Донецькій області

Російський військовий блогер стверджував, що війська РФ відчувають значні труднощі з обороною позицій на південному фланзі Бахмута через відсутність ротації та ефективної української радіоелектронної боротьби.

Генштаб України повідомив, що українські війська відбили російські атаки поблизу Авдіївки, Невельського, Первомайського, Мар’їнки, Красногорівки. Маляр заявила, що російські війська продовжують вести наступальні дії для встановлення контролю над Авдіївкою та Мар'їнкою. 

Ситуація на Півдні

Російські військові оглядачі стверджували, що ЗСУ намагалися висадити три невеликі човни біля Антонівського мосту.

Читайте також: Експерти про ситуацію в районі Антонівського мосту: до звільнення Олешок про глибокий прорив до Криму говорити не варто (карта)

Маляр також повідомила, що українські війська досягли успіху на невизначених ділянках Новодарівка - Приютне та Новосілка - Старомайорське на південь від Великої Новосілки.

У Генштабі України про відбиття ворожої атаки біля Рівнопілля та Приютного, обидва н.п. - в районі Великої Новосілки.

Російський "воєнкор" стверджує, що українські сили просунулися на 1,7 км до північно-східної околиці Роботиного. Маляр повідомила, що українські війська провели успішні наступальні дії на південний схід від Оріхова на рубежах Новоданилівка - Вербове і Мала Токмачка - Вербове та на південь від Оріхова на рубежі Новоданилівка - Роботине.