UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Якщо матиме достатньо зброї, то принесе перемогу Україні»: Бернар-Анрі Леві про командира «Азову»

Француз клопотав у США про забезпечення «Азову» зброєю.

Французький філософ, письменник та воєнний кореспондент Бернар-Анрі Леві зустрівся з командиром 12 бригади Національної гвардії «Азов» Денисом «Редісом» Прокопенком, якого він назвав «одним із тих, хто може принести перемогу Україні».

Відповідне фото з табору «Азову» культурний діяч показав на своїй сторінці в соцмережі X.

«Вперше ми зустрілися в Маріуполі у 2020 році. Він один з тих командирів, які, якщо їм дати необхідну зброю, можуть принести перемогу Україні. Про це я говорив у Конгресі США 24 січня», – підписав публікацію Леві.

Читайте також: Аби перемогти, потрібно стати в стрій та готуватися поки є час та можливість – Денис «Редіс» Прокопенко

Днями Бернар-Анрі Леві також приїхав до Сергія Жадана на позиції 13 бригади НГУ «Хартія», де говорив, зокрема, про оборонну концепцію України.

Нагадаємо, із 2015 року до середини 2024-го у законодавстві США була прописана заборона на  використання американських коштів на забезпечення "Азову" зброєю, навчаннями та іншою допомогою. Це сталося через дезінформаційну кампанію росіян, що начебто військові підрозділу мають «неонацистські і расистські погляди, а також порушують гуманітарне право».

Лише у червні цього року адміністрація президента США Джо Байдена зняла цю заборону, оскільки американські посадовці після ретельної перевірки не знайшли жодних доказів таких порушень із боку «азовців».

Читайте також: Роль піхоти залишається ключовою у війні – Денис "Редіс" Прокопенко

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року на той момент 12-та бригада оперативного призначення зайняла оборону у місті Маріуполь. Разом із іншими підрозділами бійці обороняли місто до травня 2022-го, до остаточної блокади українських військ на заводі «Азовсталь».

Захисники Маріуполя були змушені покинути територію комбінату «Азовсталь» в рамках виконання наказу вищого керівництва про збереження життя та здоров’я гарнізону. Бійці потрапили у російський полон і досі сотні людей перебувають у неволі.

Читайте також: Буданов пояснив, чому Росія не хоче повертати з полону саме бійців полку «Азов»

У лютому 2023 року 12-та бригада оперативного призначення реорганізувалася і разом із окремим загоном спеціального призначення НГУ «Азов» утворила 12-ту бригаду спеціального призначення «Азов».

У липні підполковник Денис «Редіс» Прокопенко, який керував обороною Маріуполя, а згодом перебував у полоні, став командиром бригади «Азов» Національної гвардії України.

У березні 2024 року президент Володимир Зеленський нагородив 12-ту бригаду спеціального призначення «Азов» стрічкою «За мужність та відвагу».