UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яка роль штучного інтелекту у війні? — The Economist

Застосування ШІ змінить характер війни.

Так само як цивільний світ є свідком швидкого прогресу в розвитку і поширенні штучного інтелекту (ШІ), так само і військовий світ має підготуватись до напливу інновацій. Вони не лише змінюють характер війни, але й можуть дестабілізувати її.

Сьогоднішні швидкі зміни мають кілька причин. Одна з них — це випробування самою війною, особливо в Україні. Невеликі, недорогі мікросхеми регулярно направляють російські та українські безпілотники до своїх цілей, розширюючи технологію, яка колись була притаманна лише ракетам наддержав. Друга — це нещодавній стрімкий розвиток штучного інтелекту, який дозволяє досягати дивовижних успіхів у розпізнаванні об'єктів та розв'язання складних проблем Третя — це суперництво між Америкою і Китаєм, в якому обидві країни бачать в ШІ ключ до військової переваги, повідомляє The Economist.

Результати найбільш помітні в просуванні інтелектуальних машин для вбивства. Повітряні й військово-морські безпілотники були життєво необхідні обом сторонам в Україні для виявлення й атаки цілей. Роль штучного інтелекту полягає в тому, щоб розв'язувати проблему глушіння, оскільки він дозволяє безпілотнику націлюватися на цілі, навіть якщо сигнали GPS або зв'язок з пілотом перервані.

Читайте також: Як Україна використовує штучний інтелект для боротьби з Росією — The Economist

Технологія ШІ також докорінно змінює систему командування і контролю, яку військові використовують для організації війни. Глибше значення ШІ полягає в тому, що він може зробити до того, як дрон завдасть удару.

Оскільки він сортує й обробляє дані з надлюдською швидкістю, він може виокремити кожен танк з тисячі супутникових знімків або розпізнати світло, тепло, звук і радіохвилі, щоб відрізнити приманки від справжніх цілей.

"Далеко від лінії фронту він може вирішувати набагато більші проблеми, ніж ті, з якими стикається один безпілотник. Сьогодні це означає прості завдання, такі як визначення, яка зброя найкраще підходить для знищення загрози", — зазначається у журналі.

Читайте також: Україна розробляє ударні безпілотники зі штучним інтелектом за підтримки Заходу — The Telegraph

Наслідки цього тільки починають ставати зрозумілими. Системи ШІ в поєднанні з автономними роботами на суші, морі і в повітрі, ймовірно, будуть знаходити й знищувати цілі з безпрецедентною швидкістю і у величезних масштабах.

Швидкість такої війни змінить баланс між солдатом і програмним забезпеченням. Сьогодні в армії військовий перебуває "в курсі всіх подій", затверджуючи кожне смертоносне рішення. Коли пошук і враження цілей скоротяться до кількох хвилин або секунд, військові будуть тільки стежити за роботою системи, не втручаючись у кожну її дію.

Але застосування ШІ має й недоліки. Парадокс полягає в тому, що навіть якщо ШІ дає чіткіше уявлення про поле бою, війна ризикує стати більш непрозорою для людей, які в ній беруть участь. У них буде менше часу, щоб зупинитися і подумати. Армії побоюватимуться, що якщо вони не нададуть більшої свободи застосуванню ШІ, то зазнають поразки від супротивника, який це зробить.

Читайте також: Українським безпілотникам із штучним інтелектом вдається підривати енергетичну галузь Росії — CNN

"Ви можете подумати, що нові технології дозволять арміям стати більш компактними. Але якщо програмне забезпечення може вибирати десятки тисяч цілей, армії знадобляться десятки тисяч одиниць зброї для їх ураження. І якщо той, хто обороняється, має перевагу, нападникам знадобиться більше зброї, щоб прорвати оборону", — пише журнал.

Тому війна з використанням ШІ вигідна великим країнам. Дрони можуть подешевшати, але цифрові системи, які зв'язують поле бою воєдино, будуть дуже дорогими. Створення армій, оснащених безпілотниками, потребуватиме величезних інвестицій в хмарні сервери, здатні обробляти секретні дані. 

Колись вважалося, що Китай має перевагу у використанні ШІ завдяки своєму масиву даних та контролю над приватною промисловістю. Але зараз Америка, схоже, випереджає його в розробці передових моделей, які можуть сформувати наступне покоління ШІ.

Читайте також: The Economist: Що робитимуть люди, якщо штучний інтелект вирішить усі проблеми?

"Ті армії, які раніше й ефективніше за інших передбачать і опанують технологічний прогрес, ймовірно, переможуть. Усі інші, швидше за все, стануть жертвами", — підсумував журнал.

Раніше агентство Bloomberg розповіло про шість шляхів як ШІ змінить війну й світ. Зокрема штучний інтелект може посилити автократії, а також вирівняти поле бою. Більше про те, як Україна використовує ШІ у війні з Росією пише Сергій Козьяков у статті "Регулювання штучного інтелекту у військовій сфері: обмеження чи заохочення?"