UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни кажуть, що заявами про вже переможену Росію Захід хоче виправдати зменшення допомоги Україні – ISW

ГУР не поділяє оптимізму західних офіційних осіб, які стверджують, що Путін вже програв.

Навіть якщо Росія не виконає своїх оперативно-стратегічних завдань у 2023 році, Путін просто перенесе російські цілі на наступний рік. Про це заступник начальника Головного управління військової розвідки (ГУР) України генерал-майор Вадим Скибіцький заявив на телеграм-каналі відомства.

Американський Інститут вивчення війни ISW вважає, що ця заява вказує на те, що поки що передчасно говорити про повну невдачу Росії у війні.

ISW нагадав, що генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг 22 грудня заявив, що президент Росії Володимир Путін «цілком втратив Україну» і «більше не може досягати своїх військових цілей», що є його «великою стратегічною поразкою». Коментарі Столтенберга перегукуються із заявами держсекретаря США Ентоні Блінкена про те, що Росія вже не досягла своєї головної мети – повністю заволодіти Україною.

Читайте також: На які українські території претендує Росія – чи обмежиться тими, з приводу яких провела псевдореферендуми: ISW

Дослідники кажуть, що заява Скибіцького узгоджується з висновками ISW про те, що Росія продовжує переслідувати максималістські цілі Путіна і що поточний провал російських операцій в Україні – то не остаточно.

Тим часом росіяни кажуть, що оптимістичні заяви Блінкена та інших західних офіційних осіб мають на меті виправдати зменшення підтримки України Заходом. Мовляв, навіщо надавати підтримку, якщо ворог вже і так подоланий.

Читайте також: Внутрішньополітична ситуація в США істотно ускладнює підтримку України – КБФ

Раніше представник Генштабу Естонії полковник Тармо Кундла припустив, що росіяни можуть захопити кілька українських містечок, проте стратегічного успіху їм це не дасть.