UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глави МЗС Китаю та Росії вперше поговорили після переговорів без РФ у Джидді

Китай заявляє, що залишається «неупередженим» щодо України

Міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив своєму російському колезі Сєргєю Лаврову в телефонній розмові 7 серпня, після повернення китайської делегації з зустрічі у Джидді, що Китай буде дотримуватися незалежної та неупередженої позиції щодо України, оскільки він прагне знайти політичне врегулювання цього питання. 

Коментарі Вана Лаврову були оприлюднені у заяві Міністерства закордонних справ КНР, в якій говориться, що Китай буде «об'єктивним і раціональним голосом» на будь-яких міжнародних багатосторонніх форумах і «активно сприятиме мирним переговорам», передає Reuters.

До цього МЗС Китаю заявило, що міжнародні переговори в Саудівській Аравії, на яких були відсутні представники Росії, допомогли «консолідувати міжнародний консенсус».

Читайте також: Китай на мирних переговорах з Україною «демонструє зміни на тлі суворих реалій» – Reuters

МЗС РФ у своїй заяві про розмову між дипломатами, не згадувало Джидду, а надало «позитивну оцінку конструктивному діалогу й високому рівню взаємодіє між Москвою та Пекіном в рамках ООН, БРІКС, ШОС, G20». 

«Торкнулися низки «гарячих» регіональних тем, включно з українською кризою», заявили у МЗС РФ.   

Нагадаємо, за словами французького дипломата, китайська делегація у Джидді наполягала на припиненні вогню в Україні, що викликало спротив з боку європейських представників, оскільки означало замороження позицій росіян на окупованих територіях в Україні.  

«Росія стає все більш і більш ізольованою», заявив один європейський дипломат після зустрічі у Саудівській Аравії. Видання The Financial Times зазначило, що «конструктивний підхід» Китаю надихнув союзників України.  

Читайте також: Критика Китаю в бік Росії не означає, що Сі відмовляється від Путіна – Bloomberg

Приєднання Китаю до зустрічі в Джидді усі оглядачі, крім російських, розцінили як позитивний сигнал. Одні кажуть про перемогу України на дипломатичному фронті. Інші вбачають у присутності спецпредставника Лі Хуея на переговорах у Саудівській Аравії зміни в позиції Китаю. При цьому офіційно Китай принципово дотримується незмінної позиції щодо українського питання. Чому попри декларації про готовність сприяти припиненню війни його лідери не вживають кроків для підштовхування Росії до миру, яких від них очікують усі західні партнери пояснює Дмитро Єфремов у статті «Перемога України? Навіщо Китай відправив свого представника на «мирні переговори» на ZN.UA.