UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генерал Годжес пояснив, чому не справдився його прогноз щодо звільнення Криму

Причина – партнери так і не надали Україні далекобійних ракет

Колишній головнокомандувач збройними силами США в Європі генерал-лейтенант у відставці Бен Годжес пояснив, чому не був реалізований його прогноз щодо звільнення Криму Збройними Силами України, який він зробив на початку року. Він зазначив, що помилився у розрахунках стосовно західної військової допомоги.

«Я дуже спантеличений тим, що президент США [Джо Байден] і канцлер Німеччини [Олаф Шольц] відмовляються надати Україні те, що потрібно для звільнення Криму. Я був упевнений, що адміністрація США зрозуміє, що нам потрібно допомогти Україні перемогти. А запорука перемоги – це звільнення Криму. Для цього потрібна високоточна далекобійна зброя. І Сполучені Штати, і Німеччина поки що відмовилися здійснювати такі поставки. Я помилявся щодо цього. І тому українці стикаються з більшими труднощами, ніж я очікував», – зазначив Годжес у інтерв’ю «Голосу Америки».

Читайте також: Україна вже била по Криму ATACMS'ами — головнокомандувач ЗСУ

При цьому генерал продовжує бути переконаним у тому, що Україна звільнить усі свої території від російської окупації і це лише питання часу та військової допомоги від партнерів. Годжес нагадує, що ЗСУ почали витісняти російський Чорноморський флот із Севастополя далі на схід та проводять «багатовимірні операції», які знищують радари та системи ППО в Криму.

«Я думаю, що ми зрештою ухвалимо правильні рішення щодо підтримки, якщо нинішній президент, президент Байден зможе краще пояснити американському народу, чому це важливо для нас, чому ми отримуємо користь від успіху України», – вважає Годжес.

Читайте також: Група високопоставлених республіканців Конгресу США закликала надати Україні ракети більшої дальності

Він вважає, що частиною проблеми є те, що багато «хороших і розумних» людей на Заході «не можуть собі уявити, що Росію можна перемогти».

«Протягом десятиліть вони зосереджувалися на Росії як на великій державі, і тому вони не можуть прийняти ідею, що Росія може зазнати краху. Або вони вірять, що якщо це станеться, це буде надто великою катастрофою. Вони не знають, що робити з можливим розвалом РФ. Я не виступаю за такий сценарій, але ми не повинні цього боятися – ми повинні планувати, що робити, якщо це станеться», – сказав генерал. 

Читайте також: Олаф Шольц пояснив, чому Німеччина не передає Україні ракети Taurus

Нагадаємо, що Бен Годжес одразу попереджав, що його прогноз щодо звільнення Криму здійсниться лише за умови надання Україні далекобійних ракет. Наразі США надали ЗСУ лише ракети MGM-140A ATACMS Block 1 із касетною бойовою частиною, радіус дії яких обмежений 165 кілометрами. «Це корисно для деяких цілей, але не настільки ефективно для знищення великих російських об'єктів в Криму», вважає генерал. 

У вересні Годжес та генерал ВПС у відставці Філіп Брідлав закликали лідерів республіканців у Палаті представників Конгресу США відкласти політику вбік та швидко схвалити додаткову допомогу Україні, затребувану адміністрацією президента Джо Байдена. «Вона потрібна ще на вчора», зазначили генерали.