UA / RU
Підтримати ZN.ua

Forbes пояснили, які ракети потрібні для українських F-16

Йдеться про боєголовки з дальністю 230 миль.

Данія та Нідерланди спільно зобов'язалися передати Україні 61 винищувач F-16 виробництва Lockheed Martin. Коли вони прибудуть в Україну протягом наступних шести місяців, то зможуть замінити половину існуючого арсеналу українських ВПС із 40- та 50-річних винищувачів і бомбардувальників "МіГ" та "Су". Про це пише в своїй публікації видання Forbes.

В якості альтернативи ВПС можуть збільшити свій фронтовий флот вдвічі , літаючи на 61 F-16 водночас із приблизно 125 старими літаками радянського виробництва.

У будь-якому випадку, найбільше значення має те, що можуть нести F-16 американської розробки - сучасні ракети "повітря-повітря" і "повітря-поверхня", плюс високоточні бомби. Все це які розширюють дальність удару українських бойових літаків, дозволяючи їм атакувати російські позиції в глибині окупованої території, не наражаючи пілотів на небезпеку.

Читайте також: Ігнат про F-16: "Перевага у повітрі — ключ до успіху на землі"

Україна вже отримала від своїх союзників широкий спектр сучасних боєприпасів. Техніки модифікували українські винищувачі МіГ-29 і Су-27, а також бомбардувальники Су-24 ВПС України, щоб нести ці боєприпаси, і вони також могли б озброїти колишні датські та колишні нідерландські F-16. Як бонус, F-16 може отримати доступ до всіх найкращих боєприпасів, що не завжди можуть отримати старі колишні радянські літаки.

Forbes пише, що далекобійна ракета Lockheed Martin Joint Air-to-Surface Strike Missile (JASSM) — двотонна малопомітна крилата ракета з радіусом дії 230 миль — все ще в списку бажань Києва. До тих пір, поки Сполучені Штати не схвалять передачу JASSM Україні, українські F-16 не реалізують свого повного потенціалу.

"Попереду ще довгий шлях до того, як F-16 надійдуть на озброєння в Україні, і залишається відкритим питання, наскільки вони вплинуть на результат війни", — пояснив Брінн Таннехілл, аналітик корпорації RAND у Каліфорнії.

Читайте також: У Данії заявили, що F-16 Україна зможе використовувати лише на своїй території

Наразі невелика кількість модифікованих бомбардувальників Су-24М/МР , які літають у складі 7-ї бригади тактичної авіації з аеродрому в Старокостянтинові, є основною повітряною силою глибокого удару ВПС України. Використовуючи поставлені з Франції та Великобританії крилаті ракети Storm Shadow і SCALP, Су-24 можуть вражати російські війська та матеріально-технічні вузли на відстані до 155 миль.

F-16 ще не сумісний з Storm Shadow або SCALP, але він сумісний з JASSM. Поєднавши F-16 з JASSM, українська авіація могла б подвоїти потужність глибокого удару. Розширення номенклатури крилатих ракет ВПС України може допомогти Києву досягти однієї з головних цілей – звільнення Кримського півострова після дев'яти років російської окупації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Швеція не зможе відправити Україні винищувачі Gripen, адже сама потребує цих літаків для підтримання власної обороноздатності.