UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фальшиві довідки про «непридатність до служби»: Зеленський призначив масштабну перевірку ВЛК

За ВЛК взялись після того, як колишнього одеського військкома запідозрили в корупції на 188 мільйонів гривень.

Президент України Володимир Зеленський доручив провести комплексну перевірку обґрунтованості «тих рішень військово-лікарських комісій (ВЛК) щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені в період із 24 лютого 2022 року та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями».

Рішення ухвалено за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО), яке президент провів 30 серпня.

Перевірка стосуватиметься, зокрема, тих чоловіків, які, ймовірно, на основі підробних рішень ВЛК виїхали за кордон після початку повномасштабної війни.

Читайте також: Захід не хоче поразки РФ на кшталт поразки Німеччини у Першій світовій – Клімкін

«Усіма випадками, коли рішення явно безпідставні та незаконні, мають зайнятися правоохоронці», - наголосив президент і додав, що посилені перевірки проводитимуться й надалі для «очищення від тих, хто використовує свої посади проти безпеки та обороноздатності нашої держави».

Сьогоднішнє засідання РНБО відбулося за результатами перевірки «всієї системи ВЛК» в Україні. Перевірку влаштували після того, як у липні колишній начальник ТЦК і СП Одеської області Євген Борисов отримав підозру в незаконному збагаченні та порушенні порядку несення служби. Згідно з розслідуванням, родина Борисова за час повномасштабної війни купила в Іспанії нерухомість та автомобілі на мільйони доларів.