UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт припустив, скільки у Росії залишилося бомбардувальників Ту-22М3

Україна знищила вже декілька таких літаків.

Росія ретельно охороняє інформацію щодо реальної кількості своїх стратегічних бомбардувальників Ту-22М3, яких на озброєнні могло залишитися близько пів сотні. Днями один із літаків впав у Іркутській області через нібито технічну несправність.

Про це в етері телеканалу "Еспресо" розповів військовий експерт Олег Катков.

Читайте також: Російський бомбардувальник Ту-22М3: основні характеристики літака, збитого українськими військовими

Станом на середину 2023 року Росія мала на озброєнні 57 літаків Ту-22М3. Однак, згідно з підрахунками Каткова, зараз кількість цих літаків менша. Він нагадав, що один із бомбардувальників збили системою ППО С-200 у квітні цього року, а інший розбився 15 серпня в Іркутській області. Два літаки були пошкоджені на авіабазі "Оленья", а ще один знищений у 2023 році на аеродромі "Сольці". Отож, за оцінками експерта, Росія має близько півсотні Ту-22М3.

Катков додав, що до початку повномасштабного вторгнення Росія планувала модернізувати 30 літаків Ту-22М3, щоб продовжити їх експлуатацію. Він зазначив, що виробництво двигунів для Ту-22М3 припинилося ще у 1996 році.

Читайте також: У Росії пілоти Ту-22 на вагу золота. Це закрита каста, їх мало — експерт

Нагадаємо, у лікарні помер пілот російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, який впав у Іркутській області РФ. Інші льотчики, які катапультувалися, мають травми різного ступеня тяжкості.