UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт пояснив, чому дощі не зупинять наступ ЗСУ на півдні України – FT

Піщані ґрунти Запорізької області дозволять українським військам маневрувати за вологої погоди

Arenosol (дерновий піщаний ґрунт) – це добре аерований ґрунт, який швидко висихає. Його наявність навколо стратегічного важливого міста Мелітополь є однією з маловідомих причин, чому контрнаступ ЗСУ може мати більше шансів на успіх, ніж побоюються деякі союзники України.

«Це приклад важливості знань місцевості, конкретних ситуацій і контексту, які визначають кожну війну. Оскільки значна частина ґрунту на півдні України залишається твердою навіть під час дощу, українські війська зможуть маневрувати протягом зими. Час не обов'язково є обмежуючим фактором, як дехто вважає», – сказав науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень у Києві Микола Бєлєсков, пише The Financial Times.

Читайте також: Штурм та зачистка ворожих траншей: Відео роботи бригади «Кара-Даг» Гвардії наступу

Київське військове керівництво стверджує, що така детальна обізнаність на місцях є ключем до контрнаступу, що дозволяє Україні досягти невеликих, але значних успіхів, зберігаючи при цьому життя солдатів. Піщаний ґрунт південної Запорізької області контрастує з багатими чорноземами, які перетворюють більшу частину решти України на багнисту трясовину під час дощових осінніх місяців.

Занепокоєння тим, що український контрнаступ ризикує буквально загрузнути, викликало приплив тривоги цього літа, особливо у Вашингтоні. Одна з критичних зауважень стосується того, що Києву необхідно перезавантажити свою військову стратегію, якщо він хоче досягти вирішального прогресу і зберегти міжнародну підтримку до того, як волога погода завадить його військам наступати.

«Було б корисно, якби США мали високопоставлених військових спостерігачів на місцях», – наводить The Financial Times слова колишнього міністра оборони України Андрія Загороднюка щодо коментарів американської сторони. 

Читайте також: Генштаб: ЗСУ мають успіхи на мелітопольському напрямі, військові закріплюються на нових рубежах

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, у відповідь на низку скептичних заяв у західних ЗМІ про те, що наступ ЗСУ на півдні України «недостатньо швидкий», заявив, що українцям потрібно довіряти, тим паче, що ЗСУ «набирають обертів». За словами генерала армії США у відставці, який командував військами в Іраку, Девіда Петреуса, зараз на південному фронті триває «лише 10 тиждень того, що, ймовірно, триватиме ще не менше чотирьох місяців». Тому український наступ ще може здивувати критиків, вважає генерал.