UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дорога життя з позначкою SOS 

Автор: Ірина Скосар

За даними пресслужби Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, від 26 лютого 2022 року з Донеччини та інших регіонів евакуйовано приблизно 1 мільйон 357 тисяч людей. Серед них — 163 520 дітей і близько 42 тисяч людей з інвалідністю.

За кожним врятованим — ціла історія та купа зусиль, яких докладають інші люди, часто ризикуючи життям. Ті, хто працює в евакуаційних бригадах, мусять бути трохи «кіборгами» без права на ментальний розпач через чужий біль, свідками якого стають щодня, аби бути ефективними й рятувати.

Серед таких «кіборгів» — Оксана Удовенко, яка повернулася з власної «внутрішньої еміграції», аби рятувати інших як парамедикиня.

Фото з архіву Оксани Удовенко

Оксана — лікарка загальної практики. Здобула медичну освіту в Києві й понад 10 років працювала на різних посадах. Витягала малечу з того світу у відділенні дитячої реанімації пологового будинку, потім вела пацієнтів як сімейна лікарка.

Відтоді як Оксана, молодий інтерн, стала до роботи, прийшло розуміння того, що теоретична база, яку дає медичний виш в Україні, не має нічого спільного з практикою лікування. Адже є різні життєві ситуації, історії хвороб. Тож аби бути ефективним, лікар має напрацювати певні інтуїтивні навички, а не йти за протоколом, відірваним від реальності та пацієнта.

«У реанімації ти стаєш свідком дитячих смертей… З одного боку, ти — лікар, дослідник, зобов’язаний відшукати причину хвороби та загибелі. А з іншого — людина, яка акумулює в собі несправедливість, неправильність цілого ланцюга подій, які передували конкретному горю… Все це змусило мене шукати відповіді: чому настільки несправедливий світ? Я звернулася до духовних практик. Занурилася в індійські філософські напрями», — розповідає Оксана. 

Читайте також: Голова МЗС Польщі: Путін пройшов точку неповернення

Саме тому вона вирішила зробити ставку на нетрадиційну медицину, яка дає змогу подивитися на хворобу людини інакше й шукати альтернативні шляхи її лікування. Почала практикувати, а потім і викладати йогу, вивчала гомеопатію, закінчила курс із остеопатії. Прокачувала власну витривалість у горах і пірнала із затримкою дихання на глибину.

2 лютого 2022 року Оксана зробила собі подарунок на день народження — поїхала в давно заплановану відпустку до Індії. Хотіла відвідати тамтешні місця сили, займатися йогою та працювати зі своєю свідомістю.

Фото з архіву Оксани Удовенко

Але сталося повномасштабне вторгнення. Перші криваві дні для України, перші обстріли, цілковита паніка, розпач і жах.

Оксана була в безпеці, за тисячі кілометрів від пекла. Але як всотувати цю тишу й благодать, коли вбивають твоїх рідних? Жінка згадує, що батьки кричали в слухавку: «Залишайся там!», а її просто «розривало на шмаття»: «Як слухати священні мантри монахів, коли у твій дім прийшли вбивати?».

Коли всі активно виїжджали з країни, Оксана повернулася додому. Вже в Києві почала волонтерити, але відчувала — цього замало. Вимальовувався план піти до ЗСУ військовим медиком, але батьки благали цього не робити.

«Якщо ти шукаєш свою місію — знайдеш обов’язково, адже дивні перехрестя долі ніколи не є випадковими. У березні 2023 року я зустріла дівчину, яка працювала адміністраторкою в студії йоги, де я колись проводила заняття. Вона від початку вторгнення була операторкою гарячої лінії Благодійного фонду «Схід SOS». Так я дізналася, що в евакуаційну команду потрібен парамедик», — згадує лікарка. 

Читайте також: Мобілізація з акцентом на кількість: офіцер, якого за півроку відправили на ВЛК для визнання непридатним через шизотиповий розлад

Оксана відгукнулася на вакансію й пройшла співбесіду в команду евакуації «Схід SOS», яка вивозить цивільне населення з прифронтових територій, надає медичну та гуманітарну допомогу, працює в гуманітарному коридорі через Сумську область.

Врізалась у памʼять перша поїздка на прифронтову Донеччину. Краматорськ.

«Тут інакше відчуваєш війну, ніж у великих містах, здається, в потилицю дихає хижий звір зі зброєю. І десь глибоко в душі народжується страх, — каже Оксана. — Суцільний страх та розпач — і в очах людей, які через інвалідність чи старість не можуть виїхати самотужки. Важко дивитися на все це. Часто стикаєшся з тим, що стареньких просто покинули власні діти. Вони не стали наполягати на евакуації батьків, коли самі тікали з домівок через війну.

Але поза межею розуміння — ситуації, коли сам на сам із війною батьки залишають дітей...

Ми вивозили людей із Торецька. Це фактично лінія фронту. Місто без води, тепла, світла — суцільна гуманітарна катастрофа. Обстріли. Я побачила вагітну жінку, з нею ще двійко малих дітей. На запитання, чому вони досі не виїхали, ця жінка просто показала мені середній палець»…

Читайте також: Люди сучасного виду жили поруч із неандертальцями довше, ніж передбачалося раніше – вчені

Нині Оксана виконує обов’язки парамедикині на Сумщині. Тут працює єдиний чинний гуманітарний коридор із Росії в Україну — шлях, яким можна дістатися з тимчасово окупованих територій Донеччини, Луганщини, Запоріжжя, Херсонщини та Криму на підконтрольну уряду України територію.

«Те, що я бачу щодня, — це суцільне приниження людської гідності. Тут утворюються штучні багатоденні черги. В них — своя корупція. Місця з голови черги продають місцеві ділки. Перевізники-росіяни вимагають космічних грошей за поїздку автобусом до точки перетину», — розповідає парамедикиня.

Проте для людей це — найкоротший шлях із окупації через Росію в Україну. Й тому його обирають сім’ї з дітьми, літні, маломобільні люди, власники тварин — усі, кому важко й дорого проходити довгий і витратний шлях через Європу.

Між російським пунктом Колотилівка (Бєлгородська область) та українською Покровкою (Сумська область) — два кілометри дороги, й це суцільний гравій. Раніше росіяни випускали українців і на автомобілях, але потім заборонили проїзд машиною, тепер перехід виключно піший.

«Уявіть шлях, який треба подолати виснаженій людині, яка вже проїхала близько 1200 кілометрів. Голодній, змерзлій, або навпаки — зневодненій. Пішки. А люди ж несуть іще й пів свого життя у валізах», — каже Оксана.

Дорога всипана розбитими валізами, валяються поламані котячі переноски, дитячі візочки, чиєсь взуття, речі, іграшки. А ще є спеціально розставлені перешкоди — лінії колючого дроту та російські протитанкові загородження. Долати такий шлях, а надто на інвалідних візках, — титанічні зусилля…

Читайте також: Дослідження понад 500 тисяч собак показало, які породи живуть найдовше

Варто додати ще й жахи фільтрації, крізь яку проходять усі, хто виїжджає з окупованих територій. Росіяни перевіряють телефони, ноутбуки, ставлять купу провокативних запитань, головне з яких — як людина ставиться до «СВО». Саме так українці змушені називати війну, аби пройти фільтрацію й усе-таки опинитися на підконтрольній Україні території. Іноді людину не пропускають, завертають назад або просто відвозять у невідомому напрямку чи забирають на допит, який може тривати до десяти діб…

«Власне після цих випробувань людей зустрічає наша команда. Часто мені доводиться годувати ледь не з ложки, бо людина геть виснажена. Далі — медична допомога: міряємо тиск, температуру, обробляємо рани, лікуємо зневоднення, запалення. Людину треба або стабілізувати, й психологічно також, аби вона продовжила свій шлях додому, або передати до лікарні», — каже Оксана. Й продовжує: «Минулого тижня до нас дісталася родина з Херсона. Чоловік, дружина та шестеро дітей. Жінка вагітна сьомим. На щастя, всіх пропустили.

Потішив і здивував дядько, який допер складною дорогою чотири великі сумки-баули. Спитала: що в сумках? А він каже: смаколики онукам — півтора кабана…»

Фото з архіву Оксани Удовенко

Пощастило й 46 котам. Власники розплідника з Маріуполя вивезли тварин, а от 60 породистих вівчарок росіяни не випустили — сказали, що собаки служитимуть їхнім прикордонникам….

«Класична поведінка загарбників», — коментує історію Оксана.

До сліз вразив 22-річний парубок із Херсона. Діставшись української Покровки «дорогою життя», він дістав трубу й заграв гімн України. Так гучно, аби чули й у Росії.

Вже зараз Оксана бачить і розуміє, наскільки травмованою буде нація після перемоги. Військові з важкими травмами, цивільні із загостренням хронічних хвороб і один на всіх великий ПТСР. Тому після перемоги Оксана планує присвятити себе реабілітації найскладніших, аби дати шанс на щасливе життя людям, яких скалічила війна.