UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держдеп про участь Росії у Саміті миру: "Ніколи не було ясно, що Кремль готовий до реальної дипломатії"

Міллер наголосив, що лише Київ повинен вирішувати, коли та в якому форматі слід починати мирні перемовини. 

Речник Державного департаменту Метью Міллер наголосив, що у США підтримують бажання України запросити Росію на наступний Саміт миру, але там, схоже, сумніваються, що держава-агресор прийме запрошення. Під час останнього брифінгу він ще раз нагадав, що лише Київ повинен вирішувати, коли та в якому форматі проводити мирні перемовини. 

Він наголосив, що Вашингтон як партнер підтримає будь-який шлях, який обере українська сторона. 

 "Ми завжди чітко пояснювали це. І я зауважу – і це стосується того, як Кремль відповів, принаймні спочатку, на ті заяви з боку України — ми завжди підтримували дипломатію, коли Україна готова, але ніколи не було ясно, що Кремль готовий до реальної дипломатії", — додав Міллер.

Читайте також: У Лаврова відкинули ідею участі Росії у другому Саміті миру. Хоча офіційно її ще й не запрошували

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський вже припускав, що російського диктатора Владіміра Путіна можуть запросити на наступний Саміт миру. Він повинен відбутися в найближчі місяці й, можливо, до виборів президента США у листопаді. Та український лідер вважає, що кремлівський диктатор надто наляканий перспективою виїзду з РФ. 

Підсумки першого форуму, а також мотиви його ініціаторів, учасників і тих, хто проігнорував цю міжнародну зустріч, проаналізувала Тетяна Силіна в статті "Саміт миру у Швейцарії: перша репетиція. Чи є в України час на продовження?".